Астрономи от радио обсерваторията в Ню Мексико обявиха, че са открили източник на радиовълни от дълбокия Космос. Радиовълните идват от галактика, която е на 3 млрд. светлинни години от Земята, съобщава онлайн изданието CNET, цитирано от vesti.bg.
Източникът обаче не са извънземни. Според учените най-вероятно радиовълните идват от мощна неутронна звезда. Тя е първият наблюдаван източник на т.нар. FRB сигнали, които излъчват повече от веднъж.

Учените знаят съвсем малко за естеството на FBR и затова не могат да изключат дори варианта, че техен източник е извънземна цивилизация. Все пак те поставят много малък процент на вероятност това да е така и очакват, че източникът им е звезда.

"Не очаквам да открием доказателства, че това са извънземни. Ще продължим с наблюденията на сигнала, за да го проучим по-добре, но това е протоколно", коментира Дъглас Вакоч, президент на METI International, организация, която търси сигнали от извънземни цивилизации. Ще се използва друга обсерватория в Панама. Тя е оптична и ще провери визуално какво има във въпросната галактика.

Вероятността да има признаци на цивилизация е минимална. Според учените подобен мощен сигнал може да бъде изпратен единствено от много развита цивилизация, която може да управлява енергия колкото милиарди звезди или черна дупка. Затова според тях най-вероятно става дума за неутронна звезда или черна дупка. 

Освен това сигналът, който сега пристига до Земята е на три милиарда години, което означава, че от тогава досега въпросната цивилизация или е значително по-развита отвъд човешките представи, или вече не съществува.