Учените стигнаха до разгадаването на още една мистерия от миналото - тайната на появата на мистериозни следи по склона на изчезналия вулкан Рокомонфин в Италия, или така наречените „следи от дявола“.
Според легендата, тези ями са били оставени от царя на Подземния свят, когато се изкачил до отвора на вулкана, като именно върху скалата били отпечатани следи от копитата му.

Археолозите за първи път откриват следите през 2001 г. и като учени, които вярват на факти, а не на легенди, се заинтересували от произхода им. Естествено, никой от групата не вярвал, че тези следи принадлежат на Сатана. Тогава на кого?Почти 20 години са изследвани 67-те пръстови отпечатъка и според думите на учените те принадлежат на предците на съвременния човек и животните. Откритите следи водели надолу от върха на вулкана до подножието му. Те представляват различни комбинации от положението на ръцете и краката на човек и лапите на животни. По-късно археолозите откриват още 14 следи, но те водят вече към върха на планината.След извършване на анализа, експертите определят възрастта на следите - около 350 хиляди години. Те са били оставени от петима неандерталци веднага след изригването на вулкана, когато склонът е бил покрит с гореща пепел. Каква е била причината хората да се изкачат до отвора на вулкана остава загадка, която едва ли някой ще разгадае.

Превод и редакция: БЛИЦ