Знаете ли къде е произведен първият кроасан? Как тестените изделия са опазили Европа? Думата кроасан (на френски: croissant) в буквален превод значи „полумесец“. Това е кифла от многолистно тесто, според рецептата - с краве масло във формата на полумесец.

Новолунието символизира времето за свещеното пилигримство и уважението на Аллах. Затова и полумесецът е символ на исляма. Цялата история вижте в галерията.

За пръв път кроасани се изпичат през 1686 г. - по време на турската обсада на Виена. С изпичането на първите кроасани местните хлебари предупредили охраната на града за турците, които се промъквали в подземните канали на гр. Виена.

Именно във Виена е спряно нашествието на Османските войски в Европа. 

Легендата разказва, че след победата, виенчани с наслада консумирали кроасаните пред удивените мюсюлмани. Така кроасанът станал символ на победата над турското нашествие в Европа. 

Впоследствие французите изменят рецептата, като налагат предварителното втасване на тестото, неколкократното му охлаждане и разточване с добавка на масло. Така австрийският специалитет става един от символите на френската кухня. 

Във Франция кроасанът се сервира топъл и намазан с масло, в САЩ го заливат с топинг (шоколад, карамел и др.) или го правят с плънка от спанак. 

Столетията променят рецептата, но насладата от вкусването на апетитната закуска, остава. 

Според друга легенда, отново свързана с турската обсада на Виена, при оттеглянето си турската армия оставя след себе си над 500 чувала с кафе. 

Кметът на града решил да награди тези, които са помогнали за прогонването на турците.

Сред активистите, прогонили турците, се откроил Георг Франц Колшицки, който бил с полски произход и успял да доведе на помощ на виенчани полския крал. 

Виенският кмет наградил Колшицки с чувалите с кафе. 

Той бил хлебар по занаят и скоро започнал да предлага кифлички във формата на полумесец, в чест на победата, заедно с чаша ароматно кафе. 

Колшицки се смята за родоначалник на виенските кафетерии.

Друга легенда разказва, че кроасанът бил популяризиран във Франция от австрийската херцогиня Мария Антоанета, която става съпруга на крал Луи ХVІ.

14-годишната благородничка много обичала тези тестени изделия. Тя убедила кралските пекари да приготвят кроасани като описала как се правят.

Според легендата, във Франция за пръв път кроасан е приготвен през далечната 1770 г. 

С времето френските пекари усъвършенстват рецептата и започват да използват многолистно тесто.

Мнозина вярват, че Мария-Антоанета е нарекла кипфелите (австрийските сладкиши с форма на полумесец) кроасани.

Кроасанът навлиза масово в световната кулинария и днес той се среща навсякъде.

Съвременният кроасан е с добавка от различни пълнежи, тунква се в шоколад, залива се с топинг, но формата му остава непроменена и до ден днешен.

Легенди разказват, че в навечерието на Френско-пруската война (1870-1871 г.), маслото станало по-скъпо. Тогава Наполеон III провел конкурс за създаване на заместител за маслото.

Тогава бил измислен маргаринът, който почти напълно заместил маслото в сладкишите, което продължава и до наши дни.

Многолистното тесто на кроасаните е в основата на много закуски.

Кроасаните са предпочитано хапване както в Европа, така и на други континенти.