Днес ще ви представим историята на един прекрасен български град, в чиято история стои легендата, че е основан от татари в средата на XV век - това е Пазарджик, пише Poznanieto.bg.

Историята на град Пазарджик

За първи път Пазарджик е споменат в османските документи от 1472 година. Посочен е под името Базар Татар Йенидже, но по-късно се налага името Татар Пазарджик. Самата дума “Пазар” идва от персийски и означава тържище. Надставката “джик” е указвала, че става дума за малко тържище.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Мястото е било известно в миналото, че там са се разменяли стоки от местните жители. Съществува легендата, че градът е създаден от татари като важна междинна станция през 1485 и обхваща главният път между Белград – Траянови врата – Цариград, който, на практика, стъпва върху стария римски път Via Militaris. Тези татари са стражари, които пазят този главен и стратегически път за Османската империя.

Постепенно обаче, Пазарджик се превръща във все по-важен икономически център. От града започва плавателната част на река Марица, която в тези векове се ползва активно. Постепенно там започват да се заселват и турци, а вече към средата на XVI век и повече българи. Причината е, че заради удобното си местоположение, Пазарджик се превръща в пазарно средище за стоки от различните краища на империята.

Създава се и първата българска махала – Вароша, което в превод означава “търговище” или “пазарен град”. Така постепено Пазарджик привлича все повече българи и представители на други етноси като арменци и евреи заради развитието на търговията в града.

Пазарджик и Българското Възраждане

Пазарджик играе активна роля в нашето Възраждане. Тук е средище на много търговци, които участват във възстановяването на българщината в региона. Постепенно учебните занаятия и църковни служби не се водят само на гръцки, но и на български. А от средата на XIX век се водят само на български език. Тук се откриват революционни комитети както от Васил Левски, така по-късно и от Георги Бенковски.

Освобождението на Пазарджик

Градът е освободен от отряда на генерал Гурко на 14 януари 1878 година. С огромната помощ на Ованес Съваджаян, градът е спасен от чудовищния план на турското командване да бъде опожарен целият град. В тови число освен сградният фонд се включва и местното българско население, което е трябва да бъде блокирано вътре.

Арменецът е работил като телеграфист за Османската империя. Той предава съобщение между Сюлейман паша и главното командване в Цариград. Сюлейман иска разрешение да подложи българското население и целия град да бъде унищожен. Отговорът е положителен от Цариград, но арменецът го променя на отрицателен и по този начин се превръща в истински спасител за българите.

Пазарджик след Освобождението

Временен кмет става точно Ованес Съваджаян, който трябва да се справи с глада, недоимъка и разрушенията, оставени от турците. Въпреки това, с помощта на временното руско управление, нещата в града са стабилизирани. Пазарджик за кратко е част от Източна Румелия, но взема активно участие в Съединението и успява след това да се върне в пределите на България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук