Лястовицата е пропита с дълбока символика от “Ричард III” на Шекспир до китайската философия Фън Шуй и моряшките татуировки. Тези адаптивни духовни животни символизират ново начало, позитивност, късмет и любов към близките. Лястовиците все едно се появяват навсякъде.

В света се срещат 83 вида лястовици на всеки континент, без Антарктида, затова често са герои в литературата и митологията. Независимо дали ще видите лястовиче гнездо под стряхата на дома ви или ще сънувате лястовица, едно е сигурно: хубавите неща в живота ви престоят, пише actualno.com. 

Какво символизира лястовицата?

Лястовицата е символ на всичко хубаво, за което се сетите - късмет, безопасно пътуване, щастие и позитивност. Тези птици често летят на големи ята и са много приятелски настроени към хората. За разлика от други пойни птици, лястовиците се срещат по цялото земно кълбо, затова се появяват в римската митологии и други източни теологии. В римската митология, например, лястовицата представлява деца, починали преди раждането. За гърците, лястовицата символизира богинята на любовта Афродита.

Лястовиците и новото начало

Популярните прелетни птици се събират на големи ята през есента и заедно пътуват към по-топлите южноамерикански страни. Когато пролетта наближава, те се завръщат винаги по родните места и гнездят. Завръщането им символизира ново начало и е предвестник на пролетта. В китайската философия Фън Шуй лястовиците представляват ново начало и късмет, ако техни изображения се използват в декорирането на дома. Ако имате ново жилище, поставете произведения на изкуството с изображения на лястовици. От друга страна, затварянето на лястовици в клетка се смята за лоша поличба.

Защо лястовиците символизират късмет?

Ако откриете лястовиче гнездо в двора или на терасата, ще ви се случи нещо хубаво. Не е трудно да разпознаете лястовичите гнезда от тези на други птици. Те са уникални и лесно се познават. За разлика от други пойни птици, лястовиците изграждат гнездата си от кал, използвайки малки топчета кал, събирана по речните брегове. С калта създават структурата на гнездата, подобна на калдъръм, в която да отглеждат малките си.

Символика на татуировка с лястовица

Образът на тази симпатична пойна птица е сред най-често рисуваните изображения за татуировки. Символ е на добрия късмет по време на пътуване. Особено предпочитано изображение е за тези, които често пътуват. Вярва се, че носи безопасно прекосяване на дълги пътища и успешно завръщане. От древни времена моряците си правят татуировки с лястовици на гърдите като символ на безопасно пътуване. Има поверие, че на всеки преплувани 5000 мили, морякът трябва да си татуира нова лястовица на гърдите.

Ако сънуваш лястовица?

Лястовицата в съня представя вашите надежди и мечти. Символ е на ново начало в живота, късмет или нещо хубаво с близки приятели и роднини. Ако сънувате, че лястовицата си заминава или умира, това показва, че нещо хубаво от живота ви ще си отиде. Тъй като лястовиците обикновено летят на големи ята, ако сънувате самотна лястовица, може да разкрива усещането ви за самота. 

Бялата лястовица за българите

Българите вярват, че бялата лястовица е символ на късмет, изцеление и чудеса. В природата бялата лястовица представлява лястовица албинос, а вероятността да видите такава е около 1:18 000. Затова щастливците, които зърнат бяла лястовица, са истински благословени. С бялата лястовица се свързват вярата, надеждата и поличба за късмет. Особена популярност сред българите придобива бялата лястовица чрез разказа на Йордан Йовков “По жицата”, който разказва как героите пътуват в търсене на бялата лястовица, която се ражда “веднъж на сто години”, за да излекуват рожбата си.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук