Ден след присъдите, майката на Десислава Иванчева и съпругът на Биляна Петрова донесоха багажа им в следствения арест, в очакване да бъдат конвоирани още днес до Сливенския затвор. Това се налага, след като вчера съдията по делото нареди те да бъдат отново задържани още в залата. Досега двете бяха под домашен арест, след като през декември миналата година бяха пуснати след 8 месеца зад решетките.

Любка Иванчева разказа, че е сложила в багажа на дъщеря си само пижами и дрехи, неща които ще са необходими на първо време.


Майката на Десислава Иванчева - Любка

"Те искат и много други неща, но ще трябва да ги занесем втори път - чак в Сливен. Сега ще се срине, като отиде там...", каза пред bTV възрастната жена, като разказа, че цяла нощ с близките им плакали и обсъждали присъдата. 

Попитана как ще коментира размера на наказанието й, което много хора в социалните мрежи определят като твърде голямо, тя отговори:

"20 години! Аз няма да съм жива, за да я видя. Аз съм на 77, кой знае дали и 5 ще живея, ако й дадат. Много ясно, че няма да я видя повече, ако остане там".

Ясен Петров - съпруг на Биляна Петрова, пък сподели че двете жени преживяват решението на съда много тежко.

"Само реват... това за тях е една огромна несправедливост. Без всякакви доказателства, това на мен ми се струва като някаква разправа", каза той.

Присъдите, издадени вчера от Спецсъда, са за искане на подкуп от 187 000 евро, но не за вземане на белязаните пари, открити при ареста. С какви доказателства е подкрепено съдебното решение ще стане ясно до месец, когато съдът излезе с мотивите си.

Десислава Иванчева беше арестувана и осъдена, след като бизнесменът Александър Ваклин сигнализира за поискан от нея рекорден подкуп. Осъденият като посредник в сделката - Петко Дюлгеров, който в края на делото се отрече от признанията си и заяви, че са дадени под натиск, вчера обвини строителния предприемач, че е изпълнил политическа поръчка. 

Потърсен от телевизията, Ваклин не е коментирал присъдата и не е отговорил на тези обвиненията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!