Повдигането на обвинение става тогава, когато има достатъчно доказателства. Задържането на министър показва, че се разследва линията на действие и бездействие по кризата в Перник. Това заяви в сутрешния блок на БНТ разследващият журналист Иво Никодимов. 


Припомняме, че вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов беше задържан за 24 часа, след акция на прокуратурата в МОСВ. Причината за разследването е водната криза в Перник и нелегалния боклук от Италия. 

"По закона за водите има особености – ежедневни отчети, от които става ясно, че към юни 2019 г. е следвало да се спре водата към Перник", каза още той.

"Предстои да видим дали Димов ще бъде привлечен като обвиняем. Ако това стане, той няма да бъде задържан за по-дълъг срок, а по скоро ще бъде пуснат с мярка "подписка" или под гаранция. Факт е, че Нено Димов е първият задържан действащ министър след 10 ноември 1989 г.", разкри Никодимов.

"Вчера бяха разпитани и освободени бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившият областен управител Ирена Соколова. Бившата кметица на Перник Вяра Церовска също е била разпитана, без да е задържана", коментира разследващият журналист.

"Засега не се установени нарушения при ремонта на стената на язовира. Не там се очакват бездействията. Ще станем свидетели на данни за извършени престъпления – средното количество на загуби на вода в страната е 55 %, за Перник е 85 %. Това, че не са предприети мерки за ремонт също може да се смята за бездействие, което е довело до безводието в Перник", каза още той.

"Проблемът в Перник може да се мултиплицира. ВиК не е имал интерес да спре водоподаването към промишлеността през юни, защото там се плаща. Това са сигурните приходи. Събираемостта при абонатите е доста по-ниска. 

Не можеш да спреш водата на блок, само защото един абонат не си плаща, но в промишлеността не е така – може да се спре кранчето на цял завод", разкри Иво Никодимов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!