Въззивният съд отмени паричната гаранция на Георги Иванчев, стрелял по Димитър Желязков-Митьо Очите. Подсъдимият от групата на Божидар Кузманов остава в ареста, пише „Флагман”. 

На 2 май Специализираният наказателен съд (СНС) промени мярката „задържане под стража” на Иванчев, като определи парична гаранция от 20 000 лв.

След протест на прокуратурата Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) на 29 май обаче е отменил определението на долната инстанция. Така окончателното решение е стрелецът срещу Митьо Очите да остане в ареста.

Любопитен момент е, че горният съд е отхвърлил аргумента на СНС, че Георги Иванчев е действал в състояние на силно раздразнение според обстоятелствата, описани в чл. 118 на Наказателния кодекс.

„АСНС преценява за правно неиздържано възприетото от първостепенния съд подвеждане на така установените фактически данни за поведението на подсъдимия Иванчев, като изпълващи по-леко наказуемия, привилегирован престъпен състав на чл. 118 НК. Това е така, защото, от фактическата наличност, както правилно е приел и СНС, е изводимо евентуално противоправно поведение /насилие/ от страна на пострадалия Димитър Желязков спрямо подсъдия Божидар Кузманов, а не по отношение на подсъдимия Иванчев, за който подсъдим е прието изпадане в състояние на физиологичен афект, в резултат на който е осъществил опит за убийство на предполагаемия извършител на противозаконното действие. Наред с това, подсъдимият Кузманов е извън кръга на лицата, очертани в чл. 93, т. 10 НК и попадащи в съставомерната за чл. 118 НК категория „ближни“, в каквато насока, формулираният в протеста довод, като основателен, въззивният съд възприема изцяло”, посочва в определението си тричленният състав на АСНС.

Според въззивния съд обоснованото предположение за авторството на престъпленията на Георги Иванчев не е разколебано от събрания до момента доказателствен материал по делото “4 you”. Припомняме, че процесът е срещу Божидар Кузманов-Божо Кравата и негова организирана престъпна група, в която е и Иванчев.

Последният е притежавал и огнестрелно оръжие без разрешение, сочи АСНС.

Припомняме, че на 8 юни 2016 г. в ресторанта “4 you” в Слънчев бряг се състоя сблъсък между хора на Митьо Очите и Божо Кравата. В резултат Очите бе тежко ранен, а гардът му Александър Алексиев-Сашо Водолаза бе убит.

Тодор Славов – сочен за убиец на Водолаза, бе пуснат на 8 май в домашен арест от СНС. Последва обаче протест на прокуратурата и срещу това определение. Очаква се АСНС скоро да вземе окончателно решение и по тази мярка за неотклонение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!