Софийският градски съд ще гледа делото срещу Любомир Димитров - Гребеца от групата за отвличания "Наглите". Той е обвинен в убийството на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов - Сапата- също членове на "Наглите".

Според обвинението първото убийство е извършено по време на мнимото отвличане на Лефтеров, което е било организирано съвместно с жертвата. Второто покушение е заради неуреден финансов спор.

Любомир Димитров - Гребеца излежава присъда от 10 години затвор като част от групата за отвличания "Наглите". Само преди седмица Софийският апелативен съд отказа да го пусне на свобода въпреки предложението на администрацията на Централния софийски затвор. Мотивите бяха, че Димитров е излежал над 4/5 от присъдата си и е показал добро поведение в ареста.

Апелативните магистрати посочват, че първоинстанционният съдия, който одобри освобождаването е трябвало внимателно да изследва данните за личността на осъдения. Съдът допълва, че доброто поведение не елиминира констатацията, че Гребеца представлява сериозен риск за обществото.

На 6 юни Софийският апелативен съд отказа да освободи предсрочно от затвора и Ивайло Евтимов-Йожи от бандата "Наглите". Той  има да изтърпява още 7 години от присъдата си, докато на Гребеца му остават още година и 7 месеца. Според магистратите  Йожи може да иска предсрочно освобождаване, едва след като изтърпи поне 12 години от присъдата си. 

След скандала правосъдният министър Цецка Цачева пък обяви, че ще внесе промени в закона, въвеждащи проследяването с електронни гривни на предсрочно освободените. Преди да бъде разбита през 2009 г., бандата "Наглите" успя да похити 12 души, сред които бизнесмена Киро Киров, изпълнителният директор на "Литекс" Ангел Бончев и съпругата му Емилия, синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус - Михаил.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!