Който управлява метавселената, ще управлява живота на хората и границата между реалността и виртуалното ще бъде заличена. Това твърдят редица независими експерти след новината, че "Фейсбук" под новото име "Мета" насочва усилия към създаването на метавселена, съобщава БГНЕС.

Виртуалната, добавената или, както някои я наричат, смесената реалност е "дистопична" идея, която ще има много по-негативни последици, отколкото си мислим, а този, който контролира метавселената, ще контролира живота на хората, твърдят експертите.

Метавселена: Ето какво се крие зад дяволския план на Зукърбърг

Един от водещите експерти, критикуващи метавселената е д-р Дейвид Рийд, професор по изкуствен интелект в университета Хоуп в Ливърпул.

Въпреки че д-р Рийд вярва, че метавселената може да донесе някои вълнуващи възможности за човечеството, според него тя рискува да задълбочи съществуващите проблеми със социалните медии и интернет, като опасения за поверителността на данните, но също и кибертормоз и насилие.

"Метавселената ще има огромни последици. Тя идва с фантастични предимства и ужасяващи опасности. И имаме нужда от много здрава система, която ще контролира тази метавселена", смята Рийд.

Метавселената ще бъде инструмент за политиците, но и за престъпниците.

"Хората се притесняват от влиянието, което социалните мрежи могат да има върху политиката в момента. Но в новата изключителна среда, колко влияние можете да имате върху някого, щом можете да прехвърлите човек във военна зона и да му покажете какво точно се случва?", пита Рийд.

Още по-тревожно е, според него, че това технологично развитие ще размие границите между виртуалното и реалността. Който овладее тази виртуална реалност, ще има достъп до безпрецедентно количество данни - и твърде много власт.

"Пазарът за това е огромен. Който го контролира, ще има контрол над цялата ви реалност", каза д-р Рийд.

Метавселената би могла да записва дори мозъчни вълни

"Много настоящи прототипи имат технология за наблюдение на лицето, очите, тялото и ръцете. Повечето имат сложни камери. Някои дори включват технология на електроенцефалограма (ЕЕГ) за събиране на модели на мозъчни вълни. С други думи, всичко, което кажете, докоснете, видите или дори мислите, може да бъде проследено.

Данните, които ще излязат от това, ще бъдат огромни и изключително ценни. И затова ни трябва система, която да ги контролира. Никоя компания никога не трябва да упражнява такъв контрол", предупреждава ученият.