Скоро Естония ще има противокорабни ракети Blue Spear /Синьо копие/, които могат да се превърнат в източник на много сериозни проблеми за Русия.

Както съобщава Forbes, в случай на конфликт тези ракети ще могат не само да прекъснат морското снабдяване на Калининград с континенталната част на Русия, но и да извършват атаки по наземни цели. А Санкт Петербург, отбелязва изданието, е само на 150 км от естонската граница.

За почти всяка друга държава договорът, подписан между държавния инвестиционен център за отбрана на естонското министерство на отбраната и съвместното предприятие Proteus Advanced Systems, което включва израелската космическа компания Israel Aerospace Industries и сингапурската компания ST Engineering Land Systems, вероятно не би бил специално събитие.

Както смята Forbes обаче, сега Естония ще разполага с противокорабни ракети Blue Spear, които могат да се превърнат в източник на много сериозни проблеми за Русия.

„Избраната оръжейна система ще се превърне в основен елемент на естонската военноморска отбрана през следващите десетилетия. Естонският флот ще може да даде значителен принос както в националната, така и в регионалната и в колективната отбранителна дейност “, каза командирът на ВМС на Естония Юри Саска.

И думите му, продължава публикацията, не са шега. Ракетата Blue Spear е най - новата модификация на израелската ракета Gabriel. Ракетата е дълга приблизително 6 м, изстреляна от мобилна наземна пускова установка, има различни режими на полет.

Тя може да лети както на ниски, така и на много ниски височини. Оборудвана е с бойна глава, тежаща няколко десетки килограма, и активна радарна глава за самонасочване за максимална точност. Той има инерционна навигационна система, което означава, че е неуязвим за системите за електронна война.

Някои от ракетите с по-голям обсег Gabriel, когато се летят на голяма надморска височина, вероятно могат да прелетят 500 км. Като противокорабна ракета, летяща на ниска надморска височина, ракетата Blue Spear е с по-голям разход на гориво, така че обхватът й е по-малък - около 320 км.

„Въпреки това, във водите на Балтийско море с интензивен корабен трафик, 320 километра са значително разстояние. Особено ако имате предвид, че ракетата ще лети от територията на Естония.

Противокорабната ракета "Синьо копие", изстреляна от Естония, може да прелети през целия Финландски залив, тази част от Балтийско море, която свързва руското пристанище Санкт Петербург с Калининградска област ", пише авторът на статията.

Той отбелязва, че Калининградският регион осигурява на Русия опора в Балтийския регион, откъдето въздушните, морските и сухопътните сили могат да представляват заплаха за най -слабите членове на НАТО - Латвия, Литва и Естония. Но местоположението на Калининградска област е едновременно сила и слабост. При военновременни условия, този ексклав ще бъде зависим от честите транспортни конвои по море.

В този контекст трябва да се има предвид, че противокорабните ракети, изстреляни от мобилни наземни пускови установки, със сигурност имат и отбранителни способности. Но същите тези ракети са и настъпателни.

Следователно новите ракети на Естония, разположени на едно от най-важните морски „тесни места“ в Европа, биха могли да помогнат например за прекъсване на потока от продоволствие, гориво и подкрепления от континентална Русия до Калининград.

„Сега помислете: ракетата„ Синьо копие “не е само противокорабна ракета. Тя, подобно на много противокорабни ракети, също има потенциал да извършва атаки по наземни цели. А Санкт Петербург се намира само на 150 километра от естонската граница “, отбелязва авторът на статията.