Стратегическият ракетоносец Ту-160М, първият в историята на съвременна Русия, построен от нулата, извърши първия си полет, съобщиха от пресслужбата на държавната корпорация Ростех.

Самолетът запазва облика на известния бомбардировач Ту-160, но се създава на изцяло нова технологична база с помощта на цифрови технологии. Генералният директор на ОАК Юрий Слюсар допълни, че 80% от системите и оборудването са обновени и модернизирани в новата машина.

Стратегическият ракетоносец Ту-160М, първият в историята на съвременна Русия, построен от нулата, направи първия си полет. Това съобщиха от пресслужбата на държавната корпорация "Ростех".

Полетът е извършен от летището на Казанския авиационен завод, клон на „Туполев Обединената авиационна корпорация“. Полетът се проведе на височина 600 м и продължи около 30 минути.

„Екипажът от летци-изпитатели на ПАО „Туполев“ извърши маневри за проверка на стабилността и управляемостта на самолета във въздуха“, се казва в съобщението.

От пресслужбата припомнят, че програмата за възпроизвеждане на Ту-160 в модернизиран вид е разгърната с решение на руския президент Владимир Путин. Те обясниха, че самолетът запазва облика на известния бомбардировач Ту-160, но се създава на изцяло нова технологична база с помощта на цифрови технологии.

„Основното значение на днешното събитие е, че новата машина е напълно реконструирана от нулата. Има 80% актуализирани и модернизирани системи и оборудване“, каза генералният директор на ОАК Юрий Слюсар.

За реализиране на проекта, проектната документация беше напълно дигитализирана, възстановена е технологията на вакуумно заваряване на титанови изделия и възобновено производството на корпусни елементи.

Ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров подчерта, че специалистите са възстановили пълния производствен цикъл на Ту-160, но вече в модификацията M. Сега са модернизирани двигателите и системите за управление на самолетите, навигационните системи и в производството се използват нови системи за управление на оръжията.

„Днес виждаме значителни перспективи за платформата Ту-160: по-нататъшното развитие ще позволи тя да се използва за нови видове оръжия, включително и перспективни“, подчерта Мантуров.

От своя страна управляващият директор на Туполев Вадим Королев добави, че като част от програмата в Казанския авиационен завод е актуализирано и модернизирано повече от 40% от оборудването на цеха, а значителна част от екипа е преминал допълнително обучение.

В началото на януари командирът на далечната авиация генерал-лейтенант Сергей Кобилаш съобщи, че два ракетоносача Ту-160М, оборудвани с нови оръжия, ще влязат в далекобойната авиация през 2022 г.

„Процесът на модернизация на самолетите с голям обсег се извършва в съответствие с одобрения план“, каза той.
Той уточни, че новите Ту-160М ще бъдат оборудвани с нови системи за електронна борба и нови видове въоръжение.

Военният експерт, полковник в оставка Виктор Литовкин, в разговор с RT, нарече голямо постижение за руската индустрия, че специалистите сглобиха нов стратегически бомбардировач за първи път в постсъветския период.

„Разбира се, през 30-те години след съветската ера бяха създадени нови устройства, ново бордово радиоелектронно оборудване, нови системи за управление на оръжията, видове оръжия, нови ракети, ядрени бойни глави, неядрени бойни глави. Този самолет може да носи повече от 20 тона такива ракети в своите люкове “, каза експертът.

Той подчерта, че Ту-160М е оборудван с най-новите системи.

„Има по-мощни двигатели... Хубаво е, че имаме нови бомбардировачи. Бомбардировач, носител на ядрено оръжие, е един от елементите на тристепенната система за стратегическо ядрено възпиране на ядрен противник. Засега самолетът все още не е приет в състава на Въздушно-космическите сили.

Но фактът, че той вече лети, означава, че в близко бъдеще той ще се присъедини към космическите сили и ще бъде на бойно дежурство “, заключи Литовкин.

Военният експерт Алексей Леонков отбеляза, че с навлизането на Ту-160М във войските, самолетите Ту-95МС ще бъдат постепенно заменени.
„В същото време новият самолет вече е създаден, като се вземат предвид съвременните технологии. Самолетите, които съществуваха преди това, бяха създадени в предприятията на Съветския съюз, а след това за дълъг период от време дори не бяха сглобявани.

Когато възникна въпросът, че трябва да модернизираме нашата ядрена триада, беше извършена работа по дълбока модернизация на Ту-160, появиха се нови двигатели, вече с напълно различни системи за управление “, каза той в интервю за RT.

Специалистът допълни, че към новия самолет са добавени системи за радиоелектронна борба, които защитават стратегическия ракетоносец от различни видове оръжия въздух-въздух и земя-въздух.

„Самолетът има увеличен обхват на полета, скорост на полета и продължителност на поддръжката на форсажа. Ако го сравните с други самолети, например със стратегически самолети на въоръжение в Съединените щати - B-52, B-1B, B-2, тогава ще видите, че нашият изпреварва дори тези самолети ", каза той.

Леонков отбеляза, че новият самолет използва технология, която помага за облекчаване на труда на екипажа при изпълнение на бойна задача.
„Той контролира много системи и подсистеми, които осигуряват стабилността на полета на самолета и точността наизпълнение на бойната мисия“, разказа експертът