Русия изпреварва много от най-силните световни армии в разработването на ново въоръжение с много по-малки разходи за отбрана, заяви заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Михаил Попов в интервю.

Това до голяма степен е постигнато чрез прилагането на предишната версия на стратегията за национална сигурност, която беше в сила от 31 декември 2015 г., каза служителят по сигурността.

На 3 юли беше публикувана новата версия на стратегията за национална сигурност на Русия и указ за нейното одобрение беше подписан от руския президент Владимир Путин.

"Отбранителната способност на държавата, която гарантира надеждната защита на Русия от цял набор от военни заплахи, е основният резултат от извършената работа. Напреднало въоръжение и военна техника пристигат за войските планирано", каза Попов.

„Най-новите стратегически ракетни системи са в бойна готовност и броят на щурмовите самолети с хиперзвукови ракети Кинжал, както и военни кораби, оборудвани с прецизни оръжия с голям обсег, нараства", каза той.

"Изпреварваме много от най-напредналите армии в света при разработването на нови въоръжения при далеч по-малък бюджет за отбрана ", посочи служителят по сигурността.

„Руските въоръжени сили са готови за бой, мобилни, модерни, компактни и способни да се справят с възложените им задачи при всякакви условия“, каза той.

"Това беше доказано от руската въздушна оперативна група в Сирия и миротворческата операция на Русия в арменско-азербайджанската конфликтна зона“, уточни военният.

По време на предишната версия на стратегията си за национална сигурност Русия успя да постигне основни стратегически цели в националната си отбрана, като стратегическо възпиране и предотвратяване на военни конфликти.

Също така беше повишена мобилизационната готовност на страната, заедно с готовността на силите и способностите на гражданската отбрана, каза заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

„Тези задачи бяха разгледани в процеса на прилагане на руската военна доктрина и план за отбрана за 2016-2020 г. и други документи за военно планиране на фона на ограниченията, наложени за борба с новата пандемия на коронавирус“, обясни още Попов.