Илън Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му "Тесла" се надява да произведе един ден в "милиони" бройки, за да "трансформира цивилизацията" и да изгради "бъдеще на изобилие", в което бедността ще е изчезнала, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния, където се проведе годишната конференция на "Тесла", на която бе представен напредъкът на компанията в сферата на изкуствения интелект, отбелязва АФП.

Роботът поздрави, вдигайки ръка, а видеокадри показа как носи пакет на служител и полива растения.

Служителите демонстрираха и по-усъвършенстван прототип на Оптимъс, който има по-малко открити кабели, но все още не е способен да ходи сам.

Илън Мъск призна, че други организации са проектирали по-сложни роботи, но "нямат интелигентността да се движат сами .. И са много скъпи", допълни той.

Изпълнителният директор на "Тесла" си е поставил за цел да бъде създаден робот, който в дългосрочен план ще струва "вероятно по-малко от 20 000 щатски долара" и ще може да бъде пресъздаден в "милиони единици".

Служители в компанията казаха, че работят върху Оптимъс от шест - осем месеца. Според Мъск хората вероятно ще могат да се сдобият с него "в рамките на три до пет години", съобщи Асошиейтед прес.

Конференцията на компанията цели да набере повече инженери за изпълнение на тази задача и по този начин да се постигне "фундаментално трансформиране на цивилизацията".

"Това означава бъдеще на изобилие, бъдеще, в което няма бедност, където хората ще имат това, което искат по отношение на продукти и услуги", обясни Мъск.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук