През ноември 2020 г. обектът SO 2020 е долетял до нашата планета, като се е превърнал в мини Луна. Според последните изводи на учените, тялото с диаметър 14 метра скоро ще напусне орбитата на Земята, съобщават световните издания.

Специалистите от NASA са установили, че скоростта на движение на обекта е 3025 км/ ч, което е много ниско за астероид. През декември обектът се приближи до планетата с 50 хиляди км.

Въпреки малкото разстояние, тялото не е могло да бъде идентифицирано. Експертите смятат, че в близост до нас лети отломка от ракетата-носител "Атлас-Кентавър", изстреляна през далечната 1960 г.

На 20 септември ракетата е напуснала Земята и скоро връзката с кораба била прекъсната. Апаратът Surveyor 2 се врязал в Луната, а носителът се отправил на пътешествие в слънчева орбита.

На втори февруари ще бъде последното сближаване на останките с планетата ни. Разстоянието ще бъде 220 хил. км. След това тялото ще се върне към Слънцето. На 1 февруари от 22:00 часа е планирано излъчването на събитието с помощта на Virtual Telescope в Рим.

Превод и редакция: БЛИЦ