Международен екип от учени прогнозира, че през следващите 20-30 години глобалната температура на Земята ще достигне стойности, когато ефективността на фотосинтезата в растенията ще започне да намалява. 

Това драстично ще намали способността на биосферата да абсорбира излишния въглерод, отделян от парникови газове, и ще допринесе за катастрофални климатични промени. Това се съобщава в статия, публикувана в списанието Science Advances.

Способността на растенията да абсорбират въглерод във въглероден диоксид чрез фотосинтеза спомага за смекчаване на въздействието на антропогенните емисии върху климата. Обикновено биосферата абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото отделя, което е свързано с увеличаване на горските площи. Фотосинтезата обаче има оптимален температурен диапазон, над който ефективността му започва да намалява.

Изследователите откриха температурен праг, над който усвояването на въглерод от растенията се забавя драстично и отделянето му се ускорява. Преминаването на този праг вече е наблюдавано в много биоми по света, дори с фактори като излагане на слънчева светлина и вода. За растенията с фотосинтеза С3 пикът на усвояване на въглерод се достига при 18 градуса по Целзий, а за растения с фотосинтеза С4 (типичен за сухи местообитания) при 28 градуса по Целзий.

Досега само 10 процента от биосферата са надхвърлили температурния праг. В бъдеще обаче дъждовните гори в Амазонка и Югоизточна Азия и тайгата в Русия и Канада, които са сред най-богатите на въглерод биоми, могат да бъдат изложени на риск.

Превод: БЛИЦ