Само за 12 лв. можем да си купим декар на Луната. Това показа проверка на „Телеграф“ из агенциите, специализирани в продажба на космически имоти. Цената на парченце земя от Луната излиза колкото килограм сирене.

Според специалисти инвестицията в земя се сочи като едно от най-добрите капиталовложения. Средната цена на земята у нас е около 1100 лева за декар, показват проучванията. Цените на Луната излизат далеч по-изгодно, но пътуването до имота би струвало десетки милиони долари.

Колкото повече купувате, толкова по-евтино ви излиза, казват търговците. 1 акър в Лунните Алпи, който се равнява на около 4 декара, струва близо 32 долара, или около 51 лева, или 12 лева за декар. Ако купите два обаче, цената спада на 27 долара за 8 декара, показа проверка на „Телеграф“ сред агенциите, които предлага такива имоти. Ако рискувате с покупка от 40 декара, цената на акър пада до 20 долара.

Парче в така наречените Таурус планини на Луната струва 32 долара, но ако закупите 10 акра, или около 40 декара, цената пада на около 21 долара. За заинтересованите да инвестират в Луната вероятно ще представлява интерес място край така нареченото Езерото на щастието. Дори човек да се реши на инвестиция на Луната, едва ли ще може да види имота си на живо. Но пък агенциите, които предлагат продажба на лунни участъци, са готови да предоставят куп снимки на избраната територия.

Пребиваването там обаче едва ли ще е приятно изживяване, защото климатът е доста неблагоприятен, има страшно високи температурни колебания, които се движат от около -130 до +120 градуса и няма вода. На дъното на някои кратери на земния спътник температурите са минус 250 градуса по Целзий. Добрата новина е, че ако имате проблеми с килограмите, ще тежите една шеста от това, което тежат тук.

Бъдещите туристи до Луната със сигурност трябва да са оборудвани със скафандър, който да осигурява кислород и да пази от космическа радиация. Собствеността на парче на Луната е само на хартия, коментира адвокат Снежина Иванова.

Туризъм

В момента българска апаратура на спътник, който обикаля Марс, измерва космическата радиация. Луната няма атмосфера, няма магнитно поле, което означава, че не предпазва бъдещите космически туристи или астронавтите от малки парченца космически камъни, коментира пред „Телеграф“ д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ към БАН.

Скафандър

По думите му човекът може да оцелее на Луната в някаква специална база, космически хотел и с помощта на скафандър, който тежи 90-100 килограма. Разработката на такъв скафандър струва няколко десетки милиони долара. „Тази костюми се произвеждат в ограничено количество, сигурен съм, че при голямо желание всеки богат българин може да си закупи такъв“, коментира д-р Божилов.

Той разказва, че астронавтът Нийл Армстронг описва своя костюм като удобен, приятен и леко гушкав. За момента космическият туризъм е още мечта. Компанията на милиардера Ричард Брансън „Върджин галактик“ има за цел да развива космически туризъм.

Компанията на Брансън разработва специална система, която представлява самолет, която ще се издигне над Земята и ще направи обиколка около нашата планета. Билетът за такова пътешествие е около 200 хиляди долара и са записани много известни личности, разказа д-р Божилов. В същото време компания на американския милиардер Джеф Безос разработва космически ракети, които ще доставят стоки за международната космическа станция. В момента Луната не е пригодна за растения.

„Бъдещите колонизатори трябва да направят подобна отчасти на Земята, за да се отглеждат растения там“, заяви д-р Божилов.

Пътят към това минава през база на Луната, изграждането на специални хабитати, в които ще има вода и атмосфера, споделя той. В края на 2020 година е открита вода под формата на лед. „Аз съм оптимист, ние ще станем свидетели на първи полети до Луната до 2024 година и ако си позволя, вярвам след 20 години ще можем да си обмислим евентуална ваканция на Луната“, коментира астрофизикът.

Изгодно

Той твърди, че разходите по пътуването до Луната ще намалеят значително и се аргументира. „Едно изстрелване с руските ракети „Съюз“ към международната космическа станция е струвало милиард и половина долара до 2011 година, благодарение на Мъск едно такова изстрелване сега струва 70 милиона долара. В рамките на още 20 години едно такова изстрелване може да падне до 5-6 милиона долара и за цяла ракета с шест души на борда.

Ако си представим след 20 или 40 години, когато всички пътуват с ракети до Луната, така като днес пътуваме до морето, ами съвсем нормално е да си помислим, че цената от няколко милиона в близките години може да падне до няколко десетки хиляди долара, колкото струва сега едно околосветско пътешествие“, коментира Божилов.