До неотдавна бе загадка каква е била окраската на телата на динозаврите. Нови технологии и откриването на добре съхранени динозавърски пигменти обаче позволиха на палеонтолозите да си създадат по-ясна представа за цветовете на люспите по телата на тези животни, съобщи ЮПИ.
В рамките на ново изследване учени се осланяли на увеличените си познания за древни пигменти, за да разберат къде някои видове динозаври са прекарвали голяма част от времето си. Резултатите показват, че тялото на пситакозавъра - динозавър, който имал човка, подобна на папагалската, било оцветено в светли тонове в долната си част, докато окраската на гърба му била тъмна. Това навежда на мисълта, че пситакозавърът е прекарвал голяма част от времето си в среда с разсеяна светлина, като например гора, в която слънчевите лъчи проникват трудно през короните от листа.
 

Учените смятат, че окраската на тялото на пситакозавъра му е позволявала да се предпази от възможността да бъде забелязан лесно от хищници, които използват контраста на светлината, за да уловят плячка.

Пситакозаври са се срещали на днешната територия на Азия през ранната креда, преди 123-100 милиона години. Изследването е базирано върху откриването на нови фосили от пситакозавър в Китай. Освен на кости от екземпляра, учените попаднали на добре съхранени меланозоми - малки структури, които съдържат животинския пигмент меланин.
 

Усъвършенствано моделиране дало възможност фосилизираният екземпляр, останал милиони години в скала, да бъде пресъздаден във формат 3D. Така учените установили кои пигменти са свързани с дадени части от тялото на животното.

"Пситакозавърът бе реконструиран отвътре навън", поясни палеонтологът Боб Никълс от университета в Бристол. „Тялото му е било покрито с хиляди люспи с различна форма и размери, като много от тях само частично са били пигментирани. Сега знаем по-добре как е изглеждал този динозавър".