Нещо мистериозно и тревожно се случва в горите на Югоизточна Германия. Дивите свине, обитателите на тези кътчета на природата, изумяват учените.

Тези същества не само допълват екосистемата, но и носят на зъбите си наследството от две опустошителни ядрени събития от миналия век - катастрофата в Чернобил и тестването на ядрени оръжия.

В продължение на много години дивите свине са били живи свидетели на две ужасни събития: аварията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. и поредица от ядрени опити, които засегнаха света в средата на 20-ти век. 

Въпреки това едва днес учените успяват да разкрият тайната на радиоактивността на тези животни.

Скорошно проучване, публикувано в списание Environmental Science & Technology, разкрива ужасната истина за дивата свиня и нейното излагане на радиация.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Учени от Хановерския университет Лайбниц в Германия, ръководени от радиоеколога Феликс Стегер, разкриха „парадокса на дивото прасе“. 

Това е феномен, при който нивата на радиоактивен цезий в този животински вид остават на необичайно високи нива, за разлика от други видове, при които те намаляват.

Оказа се, че загадката на този "парадокс" може да бъде разрешена чрез изследване на съотношението на цезий-135 към цезий-137, изотопи, които показват източника на радиоактивност. 

Така учените стигнаха до извода, че не само аварията в Чернобил, но и ядрените опити от средата на 20 век са оставили своя отпечатък на територията на Германия и в живите организми, например при дивите свине.

Смесването на утайки от двата източника, което се случи на баварска земя, доведе до факта, че дори сега, десетилетия по-късно, животните остават радиоактивно замърсени.

Диетата на дивата свиня, която включва подземни трюфели, е отговорна за натрупването на различни нива на замърсяване. 

Тази постоянна радиоактивност засяга не само самата животинска популация, но също така и безопасността на храната, която може да се окаже на човешката маса.

Изследователите вярват, че резултатите са само началото. Бъдещи ядрени аварии или експлозии могат само да влошат вече съществуващото замърсяване на дивата свиня и следователно да повлияят отрицателно на продоволствената сигурност. 

Според изследователите всичко това е напомняне за това как решенията от миналото продължават да влияят на околната среда, дори след десетилетия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук