Американски учени от университета на Уилинг в Западна Вирджиния са изяснили кой аромат позволява да се контролира апетитът. Според специалистите става дума за ментата.
В експеримент, продължил един месец, са взели участие повече от три хиляди представителки на нежния пол, които искали да отслабнат. Преди хранене жените помирисвали етерични масла от различни растения.Експериментът установил: дамите, които помирисвали мента, употребявали ежедневно до 1800 калории по-малко от обичайното, без специално да променят своето хранене, пише iwoman.bg.

Тоест излиза, че тези, които искат да пробват новата "ароматна диета", не следва да се отказват от любимите си храни. Достатъчно е да капнат на китката си малко ментово масло и да го вдъхват през деня.

И това е интересно: Копърът е зелена аптечка - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Но мирисът на мента е само помощник за тези, които искат да се отърват от излишното тегло. Той ще бъде най-ефективен в съчетание например със спорт.

Авторът на изследването проф. д-р Раубедуш твърди, че ароматът може да е полезен и за повишаване на спортните резултати. Той е патентовал ментов инхалатор специално за спортисти.