Българи окупираха плажовете по родното Черноморие в деня на изборите, а сънародниците ни в съседна Гърция още от ранните часове се редят на дълги опашки, за да упражнят правото си на глас, пише trafficnews.bg.

Въпреки горещините в южната ни съседка, нашенците търпеливо чакат пред секциите, за да дадат своя глас и да покажат отношение и отговорност да бъдещето на България. 

Само в една от секциите в Атина се гласува на хартия. Около 200 души избраха да гласуват в нея. Силен интерес към вота се забелязва и на остров Миконос, както и в Солун. Хиляди наши сънародници почиват в Гърция в изборния ден.



В Халкидики има две избирателни секции - в Никити и Неа Мудания. Малко преди 11 часа над 300 българи са гласували в секцията в Никити. Налични са 1200 бюлетини, въпреки че само 180 човека са подали документи. 

У нас обаче изборният ден преминава доста спокойно, а избирателната активност към 11 часа в страната е 11.85%. Най-ниска е избирателната активност в Пловдив - 5.58%. Това показват данните от ЦИК към 11 часа, като най-висока е във Враца - 16.22%

Голяма част от българите са окупирали родните плажове и използват почивния ден, за да отскочат до морето и да се насладят на любимото синьо.



Фул макс е на Несебър, Приморско, Слънчев бряг и Созопол, където въпреки солените цени, в сравнение с тези през изминалата година, хиляди българи са заели своите места на шезлонгите по плажната ивица и толят жаждата с бира и коктейли.



Доста от тях навярно няма да упражнят правото си на глас, което е доста притеснително, предвид ситуацията в страната в момента. Други, пък смятат да гласуват по късно днес, след като се приберат по родните си градове. Те не смятат, че това би било проблем, тъй като могат да си позволят да съчетаят полезното с приятното, предвид факта, че гласуването става за по-малко от 10 минути. 



Има и много българи, които пък решиха да прекъснат почивките си, за да могат да гласуват по адрес.



Според официална информация от последните часове, поради различни проблеми е спряно гласуването с машини в 36 секции в страната. Те са в София, Пловдив, Варна, Силистра, Благоевград, Велико Търново, Бургас, Сандански и др. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ