В четири секции в Бургаско е спряно машинното гласуване. Това съобщава БТА, като се позовава на РИК-Бургас.

Става въпрос за секции в бургаските квартали "Победа", "Лозово", Химическия техникум в града и една в Карнобат. На тези места е преминато към гласуване с хартиени бюлетини.

Причините са технически неизправности в машините.

Към 15.00 часа сериозни нарушения в Бургаска област не са отчетени.

Според информацията от ЦИК към 15 часа, 42 са секциите, в които е преустановено машинното гласуване и избирателите дават своя вот само с бюлетини. Това е 0,39 % от всички 10 хиляди 516 устройства, които са за вота в страната.

"Има подадени към 13.30 часа 6 жалби и 45 сигнала. Имаме няколко жалби за начина на работа на секционната избирателна комисия, твърдения за нарушение на избирателни права, 2 броя за агитация в изборния ден и 21 броя са за предизборна агитация в социалните мрежи.

Както знаете, социалните мрежи не са медийна услуга и не подлежат на контрол от Централната избирателна комисия, така че тези сигнали остават за сведение", каза заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитирана от БНР.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова отправи препоръка към гражданите и към секционните избирателни комисии във връзка с гласуването с машини:

"Препоръчваме на всички избиратели, а и на вниманието на секционните избирателни комисии, когато се отпечатва контролната разписка, след като избирателят е натиснал бутон гласуване, трябва да се изкача цялата разписка да бъде отпечатана, гражданите да не дърпат разписката, защото това води до спиране на работата на машината и създава проблеми с машинното гласуване.

Машината трябва да се стартира отново от секционната избирателна комисия  и неоснователно бави процеса. Освен това е от значение обстоятелството, че трябва да се отпечата цялата контролна разписка, за да бъде записан гласа в електронната урна в машината. Когато избирател дърпа разписката върху нея не се отпечатва неговия вот и не може да се запише и гласа".


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ