Кирил Петков ще води листата на "Промяната продължава" в Пловдив, а негов подгласник ще бъде изявеният учен в хранителните технологии проф. Даскалов. Това заяви бившият служебен министър по време на срещата си с граждани на Главната улица под тепетата, пише "Марица".

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, обясни Петков. И подчерта, че Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми. Той и съпартийците му пък имали идеи как да ускорят развитието му.

"До мен в листата ще бъде бялата глава на проф. Даскалов, който има над 4000 публикации в научни издания. Той е роден в Първомай, с което отговаря на един от основните критерии за кандидатите за депутати - да са родени в региона, който ще представляват парламента", обясни Кирил Петков.

Той заяви, че засега няма други сигурни имена в листата за Пловдив, както и за областта. Всички участници в нея ще трябва да декларират доходите си.

Никога не съм говорил и виждал с Георги Цанков, увери Петков по повод появилите се версии, че бизнесменът ще бъде сред техните представители под тепетата. И се оплака, че много хора се представят от тяхно име, дори събират пари.

Петков обяви, че "Продължаваме промяната" ще подпише предизборно споразумение.

"Повече от ясно е, че следващото управление трябва да е коалиционно, за да успее. Първите, с които ще се коалираме, след като седнем и говорим, са Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме!", увери председателят на ПП.

По думите му формацията му е отворена за преговори и с останалите партии, стига да изповядват общи идеи и принципи. 

Петте приоритета, които Кирил Петков открои са нулева корупция,  смяна на главния прокурор Иван Гешев и правосъдна реформа, по- ефективно разпределение на средствата в здравеопазването, образователна система, която да не изисква взимане на частни уроци и разпределение.

"Знаем как икономическото развитие трябва да тръгне", каза още той и посочи, че едни от важните стъпки са генерирането на корпоративен данък и свеждането на корупционните практики до нула.

"Моята задача бе да намеря качествени и некорумпирани кадри. Структура по структура, система по система, ако тръгнем да разчистваме, нещата ще тръгнат в положителна посока", увери бившият министър, давайки за пример смяната на бордовете на ББР и Фонда на фондовете.

"Идеята е да се привличат много инвеститори и Пловдив е добрият пример за това", посочи още Петков.

"Имаме страшно големи проблеми с цените на тока. Този проблем е от 10 години, не е от днес. За нула време прекарахме газова тръба, похарчвайки 3 млрд. от нашите пари. А цената на газта е по-висока", продължи новият политик. 

После обясни и отношението си към" зелената сделка"." Аз съм за опазването на околната среда, но не на тази цена. Част от поскъпването на тока е заради" зелената сделка", смята той. 

Още в началото на разговора му с пловдивчани Петков и събеседниците му бяха заляти с вода от неизвестен злосторник.

Бившият министър обаче реагира с чувство за хумор и обясни, че ще му върви по вода на изборите.