Всичко, което захвана „промяната“ в образованието, катастрофира - обединение на висши училища, промени в наукометричните показатели, общи критерии за атестация на академичния състав, Фонд „Стефан Стамболов“.

Това написа в профила си в социалната мрежа бившият образователен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Ето какво още казва той:

"Още не са разпределени 20-те млн. лева за висшите училища, гласувани със Закона за държавния бюджет през февруари, заради приумицата на бившия министър да обвързва разпределението им с промени в правилниците на висшите училища.

Не получих отговор от министър Денков на въпроса коя от двете политики, провеждани през последните две години спрямо държавните висши училища с бюджета ще продължи да следва - за изпреварващо увеличаване и гарантиране на минималните основни заплати или за увеличаване на тежестта на оценката за качество и реализация в общата субсидия.

Всъщност той се отказа и от двете. Не получих, защото нямаше политика. Не са разпределени и вторите 20 млн. лева, които гласувахме да са в зависимост от оценката за качество и реализация.

И едните, и другите допълнителни средства впрочем бяха одобрени по предложение на народни представители, а не на Министерски съвет, респ. министърът на образованието и науката.

Заради липса на отношение или заради отрицателно отношение, не знам, но не усетих чувство на ангажираност и лична мисия у министър Денков, че трябва да се бори за системата и да я защитава.

Поради това и в актуализацията на бюджета нямаше и лев за образование. Защото нямаше кой да я защити. Министърът на образованието и науката защитаваше увеличението на пенсиите. Това му беше отговорът, когато го попитах защо няма нищо за образование - приоритет са пенсиите.

Пак в резултат на наше предложение бяха ободрени 150 млн. лева допълнително за предучилищно и училищно образование и 27 млн. лева за висше образование. Предложение, срещу което в бюджетна комисия гласуваха ПП, БСП и ДБ.

И ако за провалите във висшето образование са виновни липсата на умения да се управлява системата, чувството за самодостатъчност, правният нихилизъм и липсата на мисия да защитаваш системата, то обявеният приоритет „деполитизация“ на системата си е чиста проба политическо лицемерие, каквато видяхме от „Промяната“ в изобилие.

Последните седмици това, което се вижда и чува в системата, е следното:

- Партийни функционери на ПП и БСП изготвят и актуализират списъци на кандидат-директори на училища, които трябва да бъдат избрани.

- Назначават се началници на регионални управления на образованието срещу ангажимент да изберат директори по предварително изготвения от ПП и БСП списък.

- Назначават се роднини на политици от ПП за началници на регионални управления на образованието.

- Кандидати за директори парадират, че са в списъците на ПП и БСП и вече са избрани за директори и убеждават потенциалните си конкуренти да се откажат.

- Одобри се наредба за директорски конкурси, в която основен критерий за избор е оценката на концепция. Възможно най-субективната оценка. Наредба, която надписва Закона и допуска произвол.

Това им е „деполитизацията“. Параван за политизация.

Фалшива като цялата „Промяна“. Като това да се: 

- Правиш на борец срещу мафията, а зад паравана връщаш на власт мафията на ранния преход и да търкаш седалките на джипа u.

- Правиш се на борец срещу корупцията, а зад паравана конструираш най-престъпните схеми на прехода с газа, петрола и батериите.

- Правиш се на борец за правова държава, а газиш Конституцията и законите и репресираш с незаконни средства опозицията.

- Правиш се на антируски ястреб, а си инсталирал кремълски фирми за посредници при доставките на газ и си им дал на концесия енергетиката. И крадеш от това за сметка на всички потребители и фалита на Булгаргаз.

- Правиш се на евроантлантик, а се коалираш с кремълските храненици в България и обявяваш за свой архивраг партията и лидера u, които гарантират евроатлантическата ориентация на страната.

- Правиш се на демократ и борец срещу незаконно придобитото имущество, но искаш да направиш КПКОНПИ бухалка и да u сложиш за шеф комунистически милиционер, репресирал и искрено мразещ хората, борещи се за демокрация, и притежаващ 20 имота. А за шеф на НАП си назначил човек, извършил данъчна измама и придобил съмнително скъп имот в Дубай.

- Протестираш срещу руския газ, само когато е без посредници и е по-евтин. И подкрепяш руския петрол.

„Промяната“ и самозваните демократи са тържеството на лицемерието, фалша и лъжата."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук