285 000 ученици от V до XII клас учат присъствено днес в цялата страна. Това са над 66% от всички ученици. 245 000 деца са в училище с тестване за COVID-19. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

"Знам, че родителите много искат присъствено обучение, но ситуацията трябва да е приемлива и за учителите. В момента около 90% от 1 и 4 клас, учат присъствено", посочи той.

"Имаме тестове за следващата седмица, така че до 17 декември е подсигурен присъственият учебен процес. Имаме уверението, че тестове ще бъдат осигурени до края на годината", обясни образователният министър Николай Денков.

Министърът на здравеопазването говори на базата на поръчаните тестове, а ние на база наличните тестове, затова се стига до разминаване. Дали ще се тества или не го решава здравният министър, защото трябва да се осигури безопасна среда.

Ние организираме тестването. Ние сме поискали този тип тестове, като най-приемливи за учители и родители. Има едно разделение на отговорностите, което обърка хората.

"Ако убедим родителите, че назалните тестове са по-добри за големите ученици, може да се въведат и при нас. При този тип тестване самите ученици си вземат пробата, като при нея не се бърка дълбоко в носа", посочи той.

Просветният министър призна, че са отчетени дефицити при децата, свързани с онлайн обучението. Сред тях са по-ниското качество на образованието, обездвижването, стресът при децата и т.н. В тази връзка министър Денков призова учителите да не бързат с изпитите, за да не стресират допълнително децата.

"Основната задача на следващите министри е да осигурят тестовете за децата, за да могат те да останат в клас. Ние не искаме децата да участ от вкъщи, това бе крайна мярка, която цели да запази живота и здравето на други хора.

Резки реформи в училищната система не бива да се правят. Учениците и учителите трябва да са спокойни и да бъдат посветени на учебния процес. Всички важни реформи обаче трябва да стартират бързо и паралелно. Една такава е за облекчаване на учебния материал. За мен е по-важна методиката за качеството на учебниците.

Предстои дискусия, на която да се реши този въпрос. Това ще бъде много експертна дискусия, не трябва да бъде политически процес", каза още министър Денков.