Еуфория, усмивки, детски смях, много трепет и вълнение. Първият учебен ден е тук, а с него на прима виста се поставя и една от най-големите дилеми през последните години – има ли смисъл българинът да дава пари за цветя, които след няколко дни ще се озоват в някоя кофа за боклук.

Сякаш вече се е превърнало в традиция, всяко дете да подари цвете на класния си ръководител в първия ден от учебната година. Обикновено всяка даскалица може да бъде забелязана с куп букети в едната си ръка, а в другата държаща дете в двора на школото, водейки го към класната стая, в която го чакат много емоционални моменти през следващите месеци.

По традиция обаче, или явно в унисон с поговорката „Ден година храни“, цените на букетите скачат рязко малко преди 15-и септември. Тази година друг допринасящ фактор е и растящата инфлация, която допълнително оскъпява всяка услуга и стока.

В тази атмосфера от Агенция БЛИЦ попитахме читателите си „Ще купите ли букет за учителите на 15-и септември“. Болшинството от родители споделят, че въпреки тези фактори, ще вземат цвете, защото според тях това е уважение към преподавателя и работата му. Този отговор дават 46,27% от потребителите.

16,46% от анкетираните признават, че предпочитат да дарят сумата за благотворителна кауза. Всъщност в последните години все по-голяма популярност добива подобно поведение. Дори и по време на баловете масово абитуриенти се появяват с тениски по време на изпращането си от училище, а парите за тоалет даряват в помощ на нуждаещи се.

Много от потребителите, взели участие в анкетата – 23,07%, признават, че нямат ученик и не могат да дадат мнение по темата.

12,52% обаче споделят, че взимането на букет е разход, който няма да могат да си позволят.

Най-алтруистичните потребители и родители пък признават, че с взимането на букет правят и второ добро дело, давайки някой лев и на цветарите и именно заради това биха зарадвали преподавател с букет. Зад подобен отговор стоят 1,69%.

Гласувайте и в новата анкета на БЛИЦ където ви питаме: Съгласни ли сте с вдигането на забраната за внос на украинско зърно у нас?

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук