Наскоро навършило 14 години момче от павелбанското село Скобелево ще застане пред Темида в старозагорския окръжен съд по обвинение в  хладнокръвно убийство на с година по-малка от него съседка, пише Монитор бг.

Трагичният за малката Диана инцидент е станал на 24 октомври м.г., все още топлото тяло на момиченцето е открито минути по-късно от негова близка, но смъртта настъпва на път за болницата.

Извършителят, осмокласникът тогава в павелбанскатна гимназия по ресторантьорство и туризъм Тунджай Идризов е задържан часове по-късно при опит да се укрие в гъсталаците около селското школо, в което е учил заедно с жертвата си.

Фаталната рана била нанесена с нож в гърдите на Диана, която четяла книга в двора на семейната къща, повод за агресията от страна на тийнейджъра бил отказ да получи запалка от момичето. Нанесени са били общо три удара с кухненския нож, два от тях са били в гръб.

По думите на скобелевчани Тунджай бил сравнително примерен, не се било случвало да влиза в пререкания, често го виждали да пуши, леко заеквал, но иначе бил кротък по нрав.

„Зная, че в Павел баня с него са работели ресурсни учители, но каква са причините – никой не е казвал. Той има и сестра, която си е съвсем добре.

Нямат някакви проблеми и родителите му, ако и таткото рядко да се хваща някъде да работи. Той си личи и по къщата, в която са се настанили, истински бордей е…“, коментира кметът. Ахмед Сули.

 „Диана беше много добричка, никога с никого не се е карала, винаги гледаше ако може с нещо да услужи, нямаше профил нито във Фейсбук, нито в Инстаграм, все залягаше над учебниците.

Никога не е ставало дума да има нещо общо с Тунджай, познаваха се, нали живеят през  две къщи, пък и до скоро всеки ден се виждаха в училище …

Диана щеше да празнува рождения си ден на 30 октомври, беше решила да почерпи съучениците в скадкарницата.“, разказа  братовечдка й , десетокласничката Севгил

В хода на досъдебното производство са били извършени множество експертизи , в това число и психолого – психиатрична, която трябвало да даде отговор на въпроса дали непълнолетният убиец е разбирал какво прави.               

Срещу Тунджай Идризов е с повдигнато обвинение за това, че на 24 октомври 2020 година  в село Скобелево умишлено е умъртвил малолетната Диана  Г., но като непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си – престъпление по чл.116, ал.1, т.4, предложение второ във връзка с чл.115 във връзка с чл.63, ал.1, т.1 от НК, уточняват от прокуратурата.Разпоредителното заседание е насрочено за 11 октомври.