Само защото не виждате какво се случва в канализацията, когато пуснете водата в тоалетната не означава, че в нея можете да изхвърляте всичко. Някои предмети или отпадъци ще запушат тоалетната ви, други ще поставят околната среда в риск. Кои са отпадъците, които често изхвърляте в тоалетната чиния, а не трябва?
Мокри кърпички 

Мокрите кърпички всъщност са направени от текстил, който не се разгражда в канализацията и може да предизвика запушване и замърсяване на околната среда. 

Контактни лещи

Мислите си, че старите ви контактни лещи са толкова малки и безобидни и затова няма как да навредят на канализацията. Според изследване на Аризонския Университет, 20% от носещите лещи американци изхвърлят лещите си в тоалетната. И как не, след като са толкова малки! 

Дори да е така, мястото на лещите не е в тоалетната. Само че те се оказват част от замърсяването на водоемите с пластмаси. Попадането им в канализацията предизвиква начупването им. Тези микроскопични пластмасови частици попадат в реките и местата, където се вливат, отравяйки почвата и живите организми. 

Лекарства 

Лекарствата също нямат място в тоалетната. Те са химически вещества, които в големи количества мога да засегнат растенията и животните във водоемите и по бреговете, където тези води достигат. 

Тампони, превръзки 

Нито един от двата превързочни материала не могат да се разграждат във водата в канализацията, защото съдържат пластмасови и найлонови компоненти. Освен че замърсяват околната среда, те могат да предизвикат запушване, теч и спукване на тръби. 

Мазнина за готвене 

Колко пъти сте изливали мазнината от готвеното в тоалетната за по-лесно вместо в мивката или в боклука? Спрете да го правите, защото тази практика крие риск от запушване на канализацията и по-големи проблеми след това. Мазнината се втвърдява и наслагва по тръбите и техните гънки, препречвайки пътя и на иначе разградимите частици, попаднали там.

Презервативи 

Латексът няма място, в която и да е тоалетна. Той е напълно неорганичен продукт, който не се разгражда и замърсява водите. 

Косми 

Изхвърлянето на косми, събрани от канала е нещото, което почти всеки човек прави в банята. Не изхвърляйте космите в тоалетната, колкото и безобидно да ви изглежда, защото те са твърд компонент, макар и органичен, който предизвиква големи проблеми и запушвания.