Хаос с въздушния транспорт. Потърпевш се оказва и българският журналист Сибила Лилова, която не успя да се прибере у дома няколко дни заради отложени полети на няколко летища в Европа при пътуването си до Холандия.

„На отиване всичко беше наред. Когато се връщах обаче - на 24 юни, започна едно стоене на летището, имаше доста дълго закъснение. Нищо никой не ти каза. Проблемите започнаха да идват след 22 ч., когато стана ясно, че полетът, който очакваме, е пренасочен към Кьолн”, разказа тя пред Нова.

Лилова определи като най-голямата неприятна изненада това, че ги изкарват на летището, но пред тях няма самолет. „Принудиха ни да направим завой и ни върнаха отново на изходна позиция в чакалнята. На гишето на самолетната компания ни казаха, че не могат да ни дадат никаква информация”, уточни журналистът.

Секси актьор от "Татковци" от Монте Карло: Отмениха полетите за България, нямаме избор... СНИМКИ

Тя разкри, че не им е бил предложен нито транспорт, нито хотел, не била дадена и информация. „Просто всеки сам да се спасява… И наистина е доста неприятно. Абсолютно никой не поема какъвто и да е вид отговорност”, добави Лилова.

Журналистът си купува нов билет от друга компания, за да се прибере в България. И до днес тя няма отговор от компанията за проблемния полет.

Транспортен хаос в Съединените щати точно преди пътуванията около официалния празник 4 юли. Очаква се авиотрафикът да отбележи рекорд през дългия уикенд - за първи път след избухването на пандемията. Към недостига на служители се добавя и лошото време.

Десетки полети се очаква да бъдат анулирани днес на френското летище Шарл де Гол. Служители на парижката аерогара стачкуват с искане за по-високо заплащане и по-добри условия на труд. На Летище Франкфурт имаше проблеми с багажа, съобщава БНТ.

Любителски кадри показват стотици куфари, струпани на летище Франкфурт. Причината - закъснели или отменени полети. Служители на летището съветвали хората сами да потърсят багажа си, ако не искат да чакат да им бъде доставен на по-късна дата. Често това се оказва невъзможно, а пътниците са принудени да плащат допълнително, за да се придвижат до желаната дестинация, дори без багажа си.

 

Германия смекчи правилата за наемането на чужди работници в опит да набере необходимия персонал за натоварения летен сезон и възобновените пътувания.

В САЩ започна дългия уикенд за националния празник и трафикът е натоварен както на летищата, така и на магистралите.

Очаква се близо 50 милиона души да изминат поне 50 мили или приблизително 80 км от дома им. Пътуванията с автомобил също може да поставят рекорд, въпреки средната цена на бензина от близо 5 долара за галон.

Някои семейства са недоволни от увеличението на цените, но са купили билети за ранни полети с надеждата, че няма да бъдат анулирани и няма да има проблеми с багажа.

Много от полетите вече са разпродадени, но авиокомпаниите трудно успяват да намерят места за пътниците, чиито полети са били отменени заради недостиг на пилоти и стюарди или заради лошо време.