Австралиецът Джок Полфрийман, който бе осъден за убийството на Андрей Монов, но излезе преждевременно от затвора прави опит да поднови съдебното производство по случая, с което цели казусът да стигне до Европейския съд за защита правата на човека.


Това мнение изрази главния прокурор Иван Гешев през седмицата, а зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов подкрепи напълно тезата му в предаване на "Канал 3".

“Напълно бих се съгласил с подозрението на главния прокурор, че за действията на Полфрийман се крие желанието му да се стигне до Европейския съд за защита правата на човека“, каза адв. Рангелов, като подчерта, че в момента се обръща необичайно високо медийно внимание на случая, тъй като подобни претенции са предявявали и предявяват редица осъдени за тежки престъпления у нас.

Анализ на юридическото определение “хулигански подбуди“ показва, че това е престъпление, при което нападателят и жертвата нямат лично познанство и взаимоотношения, които да са довели до незаконната проява.

Това обяснява още висшият правозащитник. “Необходимите предели на отбраната“ също са анализирани от госта в студиото, като той обяснява, че тук винаги се прилага индивидуална преценка, като се взема предвид дали противоправното нападение е елиминирано или е престанало да бъде опасно. Това са все основополагащи понятия в делото за убийството на Андрей Монов.

Кадрите от охранителните камери, които са част от доказателствата по случая, показват, че “тук няма неизбежна отбрана, защото нямаме нападение“, казва още Людмил Рангелов.