Според мен пловдивската прокуратура много внимателно трябва да оцени събраните доказателства. При тези обстоятелства това е учебникарски пример за упражняване на неизбежна самоотбрана. Това заяви адвокат Димитър Марковски по повод убийството в Пловдив на Георги Джевизов-Плъха от лекаря Иван Димитров пред bTV.
На въпрос дали д-р Димитров може да бъде осъден за убийство, адвокатът отговори: „При тези обстоятелства и факти, които са изнесени, категорично не“.
 

По думите му, ако има достатъчно доказателства, той би могъл да носи наказателна отговорност за незаконно притежание на оръжие, но това е друго престъпление.
 
„В тази ситуация даже няма и превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана“, посочи Марковски. Той посочи, че когато някой ви нападне в дома ви, няма как да търсите точно такова оръжие, каквото носи и нападателят.
 
Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също се съгласи, че според данните, които са известни до момента, може да се говори за неизбежна самоотбрана.
 
„Крайно време е хората да разберат, че мярката за неотклонение не е наказание. Представете си как докторът с жена и две деца ще се укрие и ще извърши престъпление. Смятам, че няма основание за задържане“, каза той.
 
Йорданов заяви, че вероятно би реагирал по подобен начин като д-р Димитров, ако му се случи същото нещо: „Няма как да реагираш различно, когато някой влиза в дома ти, при това въоръжен“.