Заради сериозния ръст на новите случаи на COVID-19 в София от следващата седмица ще бъдат въведени по-строги мерки, обяви вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Една от тях предвижда заведенията да работят до 22 ч. и да използват до 50% от капацитета си.

„Колкото и да повтарят, че в трета фаза няма нищо затворено, ограничението за заведенията да работят до 22 ч. означава, че барове и дискотеки няма да работят. По този начин оставям служителите си на улицата. Ако тази заповед влезе другата седмица в сила, всички работещи в нощни заведения остават без работа“, обяви в предаването „Тази сутрин“ Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

По думите му помощ за затворените бизнеси няма да има, а компенсациите за високите сметки за ток ще дойдат чак в средата на февруари.

Абсурдно е 2022 г. да оставим български граждани без препитание и без абсолютно никаква помощ, коментира Алибегов.

Според проф. Ива Угринова, директор на института по молекулярна биология към БАН, България не се е справила добре нито с „Делта“ варианта, нито сега се справя добре.

„Имаше едно изключително разнопосочно говорене, което попречи на хората да вземат единственото разумно решение – да си поставят ваксина“, смята молекулярният биолог.

Според нея изискването за зелен сертификат не работи е довело не до повече имунизации, а до повече фалшификации.

Директорът на 94. СУ в София пък вижда проблем във факта, че масово деца ходят болни на училище. Заради това много от учителите боледуват в момента или са преболедували коронавируса.

Ковачева уточни, че повече учители в нейното училище са ваксинирани.