Хранителните стоки у нас продължават да поскъпват, въпреки усилията на държавата да укроти и контролира цените в търговската мрежа, пише pariteni.bg.

След млечните продукти, рязък скок има и в цените на консервите. Поскъпването при тях е с цели 40%, съобщава Нова телевизия.
 
По данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в момента в България се произвеждат около 150 000 тона консерви. Много са факторите, които определят крайната цена. Поскъпването в магазините вече е факт. Но защо се случва посред зима, когато консерви не се затварят, никой не казва.
 
Най-голямо е увеличението при лютеницата и киселите краставички. 

При консервирания боб, киселото зеле и граха скокът е между 50 стотинки и лев.

Краставиците на едро гонят 5 лева за килограм.

Дори за семействата, които предпочитат от години да си произвеждат консерви в домашни условия, това традиционно начинание вече излиза солено.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук