Ремонт на десет големи съоръжения на автомагистралите "Тракия и "Хемус" е бил направен през 2019 г. Това отчетоха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Става въпрос за 5 виадукта на АМ "Тракия", 4 виадукта на АМ "Хемус" и тръбата за София на тунел "Витиня" на АМ "Хемус".
За целта от републиканския бюджет са били вложени близо 65,3 млн. лева.

От Пътната агенция посочват, че съоръженията по автомагистралите се обновяват по график след като са приоритизирани в реда, по който трябва да бъдат ремонтирани в зависимост от състоянието им.
 


През декември беше пуснато движението по обновеното платно за Варна на виадукта при 19-ти км на АМ "Хемус", при с. Потоп, и "Коренишки дол" при 36-ти км на АМ "Хемус.

Преди началото на активния летен сезон беше пуснат трафикът и по обновените платна за Варна на виадуктите при 37-ми и 51-ви км /"Разлив"/ на АМ "Хемус" и по платната за Бургас на виадуктите при 13-ти, 15-ти и 20-ти км на АМ "Тракия".
 


През есента бяха ремонтирани и платната за Бургас на съоръженията при 17-ти и 18-ти км на АМ "Тракия".

Ремонтът на тръбата за София на тунел "Витиня" на АМ "Хемус" ще продължи и догодина. На съоръжението са направени редица проучвания и експертизи, въз основа на които са предприети аварийно-възстановителни дейности.

Предстои съоръжението да бъде приведено в съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T). Предвижда се ремонтните дейности в тръбата за София на тунел "Витиня" да приключат през 2020 г.

Ремонтираната тръба ще е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с каквито разполага в момента тръбата за Варна.


Продължава обновяването на мостовите съоръжения по автомагистралите, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 30 години, посочват от АПИ.

През 2020 г. се планира ремонт на платната за София на виадуктите при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км на АМ "Тракия", платната за София на виадукта при 19-ти км, двата моста при 35-ти км на АМ "Хемус" и платната за Варна на мостовете при 33-ти и 34-ти км на "Хемус".

Ще се ремонтират носещите колони на съоръженията при 19-ти, 33-ти, 34-ти, 35-ти, 36-ти км /"Коренишки дол"/, двата моста при 37-ми км на "Хемус" и при 37-ми км на АМ "Тракия".

Планира се ремонт и на съоръженията при пътните възли "Ботевград" - при 47-ми км, "Правец" - при 52-ри км, и "Джурово" - при 67-ти км на АМ "Хемус".