Завършват и тримесечните археологически разкопки на великолепния римски град Рациария край с. Арчар, Видинско. Както се знае това е седалището на 7-ми Клавдиев легион и столица на римската провинция Крайбрежна Дакия.

Този велик град в продължение на десетилетия бе жертва на масирани иманярски попълзновения. През последните години обаче той заживява нов живот след успешните разкопки на доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, пише "Труд".А през тази година заедно с Перперикон, Вишеград, Мисионис, Провадия-Солниците и Хераклея Синтика е сред шестте приоритетни от гледна точна на развитието на културно-историческия туризъм обекти, финансирани от предишното правителство.

Днес разкопките бяха посетени от проф. Николай Овчаров, който координира работата по шестте проекта. Доц. Димитров показа пред импровизираната пресконференция уникално запазените до 3 м височина зидове на обществените императорски бани (терми) на Рациария.

Оказва се, че те са много по-големи от прочутите терми във Варна и съпоставими с такива паметници от Римската империя, като термите на император Каракала в Рим. През тази година са разкрити части от съблекалните и магазините, намиращи се задължително в такива обществени бани. През 5-6 в. в изоставения грандиозен строеж е издигната раннохристиянска базилика – храм в известната епископия Рациария.Макар и силно разрушени през вековете, термите на Рациария очевидно са изключителни внушителни. Свидетелство за това са огромните бази и капители за колони, изпълнени с невероятна каменна резба. По тях може да се изчисли, че са били високи по около 15 м, а самите сгради са имали височина от повече от 20 м, т. е. колкото един днешен 7-етажен блок.

При бъдещите разкопки се очаква централните помещения на термите на Рациария да бъдат украсени с още каменна пластика и невероятни мозайки, което е задължително за архитектурни ансамбли от този тип. За това е необходимо археологическите проучвания тук да продължат и през следващата година със същите темпове.Въобще програмата с 6-те приоритетни обекта в България даде много добри резултати и трябва да не спира до тук. Защото по този начин се развива културния туризъм в различни точки на страната, и то на доста изостанали в икономическо отношение райони.