След като платиха 160 000 щатски долара на лобисти в САЩ, за да представят тяхната гледна точка по разследванията за горене на опасни отпадъци, братята Пламен и Атанас Бобокови тръгнаха по стъпките на осъдените на две инстанции за корупция – Десислава Иванчева и Биляна Петрова. С малката разлика, че в случая в ареста на бул. "Г. М. Димитров" се намира единствено единият от обвиняемите по аферата „Боклукгейт“ – Атанас Бобоков. Това пише "Правен свят".

И ако в Съединените щати наемането на лобисти да е често прилагана тактика, то липсата на подобна законова възможност у нас, поражда странни ситуации, в които може да се окаже, че обвиняеми лица може да ангажират за свои защитници високоплатени държавни чиновници. Такъв вероятно ще се окаже и случаят с ангажимента на националния омбудсман Диана Ковачева, която изглежда се е загрижила скоростно за житието и битието в следствения арест на мултимилионера Атанас Бобоков.


Омбудсмана Диана Ковачева, Снимка: БГНЕС

Забележително е, че в сряда - 29 юли, три служителки на Диана Ковачева са посетили ареста на бул. "Г.М. Димитров", за да се запознаят на място с условията, в които пребивава Бобоков. Скоростното посещение на главен експерт Свилена Игнатова, главен експерт д-р Мариана Патрикова и старши експерт Силвия Славева от  Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" идва по-малко от 48 часа след като Бобоков бе оставен в ареста с решение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по делото за вноса от Италия и унищожаването на опасен боклук у нас.

По информация на „Правен свят“, след като Игнатова, Патрикова и Славеева се явили в ареста "Г.М. Димитров" поискали самостоятелна среща с Атанас Бобоков, която продължила повече от час. Инспектирани внимателно били двора за разходки и медицинският кабинет на ареста. Едва ли в случая можем да отдадем тази свръх загриженост за един обвиняем единствено на служебната ангажираност и личната отговорност на трите служителки на омбудсмана.Подобна визита би била невъзможна, ако тя не е лично разпоредена от омбудсмана Диана Ковачева, която изглежда много присърце е взела тегобите на мултимилионера Атанас Бобоков. Изглежда, че бизнесменът е поставил началото на ПР-кампания, която да го изкара "поредната жертва" на българските правоохранителни органи по добре познатия модел, с който преди две години Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха представяни като жертви на системата. Поне докато не бяха ефективно осъдени на цели две съдебни инстанции.

Възниква най-същественият въпрос, а той е - кой и срещу какво може да задейства омбудсмана да извърши проверка на ареста за по-малко от ден? Добре е да се отговори и на въпроса дали експертките от кабинета на Ковачева действат със същия интензитет и старание, когато арестант е някой напълно неизвестен гражданин, а не бизнесмен с необятен финансов ресурс.

Тези въпроси несъмнено трябва да бъдат отправени не само към Ковачева и трите служителки в кабинета й, а и до директора на Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" Димитър Бонгалов, бивш зам.-министър на правосъдието, назначен на поста от бившия омбудсман Мая Манолова.

Самата Ковачева, която дълги години бе активен усвоител на чужда финансова помощ в качеството й на представител на неправителствения сектор, беше министър на правосъдието в първото правителство на ГЕРБ за период от една година.

Действията на Диана Ковачева като омбудсман започват да придобиват противоречив характер, след като преди седмица прокара решение през Народното събрание, с което за свой заместник уреди друг държавен чиновник, известен с интереса си към финансирането по различни проекти, а именно - Елена Чернева, дългогодишен ръководител на Националното бюро за правна помощ (НББР). Бюро, което ако не с друго, в мандата на Чернева стана популярно с това, че плащаше адвокатската защита на осъдени рецидивисти, които водят безконечни дела срещу магистратите, които са ги разследвали и вкарали в затвора.

Казусът с ангажирането на Диана Ковачева с обслужването на интересите  на обвиняемия Атанас Бобоков поставя и въпроса - на кого служи националният омбудсман - на гражданите или на скандални и крупни бизнесмени?!