Новите медийни звезди на bTV - обвиняемите Пламен и Атанас Бобокови, са прибрали сериозни суми покрай схемата с нерегламентиран внос на боклуци и тайното заравяне на опасни отпадъци, показват данните от разследването на аферата. Това разкриха пред БЛИЦ запознати с разсладването.

В четвъртък Специализираната прокуратура откри нови улики срещу босовете на „Приста ойл” след извършването на мащабен оглед на землището на Червен бряг. В дълбоки изкопни и силажни ями бяха намерени 30 тона боклуци, включително и части от акумулаторни батерии, а от държавното обвинение бяха категорични, че по-голяма част от откритите заровени отпадъци са генерирани от търговски дружества, ръководени от Бобокови. Пред bTV Пламен Бобоков отрече да има нещо общо със случая.

Данните от разследването на аферата с боклука обаче сочат, че Пламен и Атанас Бобокови са подозирани, че въртят сенчестата схема от 2014 г. Замесени в далаверата са бившият шеф на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Габриел Савов, доскорошния зам.-министър на РИОСВ Красимир Живков, както и Николай Миховски и Айгюн Еминов – приближени до Бобокови бизнесмени, свързани с фирмата за съхранение и рециклиране на отпадъци „Феникс Плевен”.

Други две фирми на Айгюн Еминов – „Тон еко” и „Сън тур”, също са взимали отпадъци на фирмата за акумулатори „Монбат” на Бобокови.

От 2014 г. насам братя Бобокови са внесли общо 230 000 тона отпадъци от Италия и други страни от Европейския съюз. За всеки тон боклук, внесен от чужбина, олигарсите от Русе са получавали по 120 лева от фирмите, от които го взимат. Впоследствие, след като боклукът пристигне в България, дружествата на Бобокови декларират, че са го сепарирали и прибират по нови 60 лева за тон, като това плащане е по КОД-19. „Сепарирането” всъщност е фиктивно – става въпрос за куха дейност с цел източване на Министерството на екологията. Сметките показват, че печалбата от вноса и фиктивното сепариране на 230 000 тона боклуци от чужбина е в размер на поне 41 400 000 лева.

Разследващите са достигнали до факти, че нерегламентираният внос на отпадъци е осъществяван чрез дружеството на братя Бобокови „Монбат Рисайклинг”. Въпросната фирма е учредена, за да се занимава с вноса на оловна паста. Вече бившият управител на дружеството  Васил Богданов, който също е привлечен като обвиняем по аферата с боклука, е дал показания, уличаващи братята Бобокови като инициатори и ръководители на схемата. Преди дни Пламен Бобоков призна в интервюто пред Хекимян, че Богданов е прибирал по 200 000 лева годишна заплата. Според Бобоков доскорошният му управител е замесен в схема с източване на ДДС и заради това е проговорил срещу него.

Чрез дружеството „Монбат Рисайклинг” и чрез фирмите за съхранение и рециклиране на отпадъци „Феникс Плевен”, Тон еко” и „Сън тур” братята Бобокови са си спестили и нови над 6 милиона лева годишно, колкото би им струвало предаването на 5000 тона опасни отпадъци, като оловна шлака, полиетиленов сепаратор и киселини на лицензирани чуждестранни компании.

Специфичният отпадък се образува след разкомплектоването на негодни акумулатори, от които се извлича олово и други сплави, използвани отново за производство на нови батерии. При преработката на 100 000 тона стари акумулатори се образува около 5000 тона опасен боклук с високо съдържание на оловна шлака и полиетилен. Този тип специфичен опасен отпадък се преработва извън България, за което се заплаща между 2000 и 3000 евро на тон.

С цел по-висока печалба Бобокови предават опасните отпадъци от своя завод „Монбат” не на лицензирани фирми от Германия и Австрия, а основно на дружеството „Феникс Плевен”, твърдят разследващи. То от своя страна заравя боклуците дълбоко в земята. До този момент са установени поне две площадки, в които „Феникс Плевен” заравя опасните оловни отпадъци и полиетиленов сепаратор – в землището на Червен бряг и в землището на село Рупци. 

„Фирмата не трябва да се свързва с нас, нямаме нищо общо. Със сигурност компаниите, на които сме предавали отпадъка, са имали капацитет да го преработят”, каза с несигурен глас в удобното телевизионно интервю Пламен Бобоков.

Справка с Търговския регистър обаче уличава в лъжа олигарха от Русе. Защото Николай Миховски е бил съвсем доскоро собственик на фирмата „Феникс Плевен”, която управлява площадката за отпадъци на територията на някогашния завод „Мир”, чийто управител е същият Миховски. След избухването на аферата с боклука и стартирането на разследването от страна на Специализираната прокуратура Николай Миховски спешно продава дружеството „Феникс Плевен” на 53-годишния Айгюн Еминов. Същият този Еминов е свързан и с другите две дружества, взимали отпадъци от компанията за акумулатори на Бобокови – фирмите Тон еко” и „Сън тур”.

Наша проверка установи, че братя Бобокови от дълги години въртят общ съдружнически бизнес с бащата на Николай Миховски – Георги Миховски. Той е бил член на Надзорния съвет на „Приста ойл холдинг” до 2011 г. и само допреди година – до март 2019 г., е бил член на съвета на директорите на дружеството „Приста рисайклинг” заедно със самия Пламен Бобоков.

Разследващите са убедени, че Георги Миховски е заличен на 19 март 2019 г. от съвета на директорите на „Приста рисайклинг” по една единствена причина – за да се скъса очеизваждащата връзка на Бобокови с фирмите, заравящи в земята опасния боклук.

Махането на Георги Миховски съвпада по време с операцията по вноса на боклук от Италия и други европейски страни. С това се цели да се прекъсне връзката между Николай Миховски и баща му Георги Миховски, дългогодишен член на  управата на „Приста Ойл”.

Нито една от трите фирми, на които братя Бобокови са предавали опасни отпадъци – „Феникс Плевен”, Тон еко” и „Сън тур”, няма лиценз за депонирането или преработката на точно този вид специфичен отпадък, става ясно от справка с регистъра на Изпълнителната агенция по околна среда.
 

Част от опасните отпадъци на братя Бобокови, заровени в землището на Червен бряг от фирмата „Феникс Плевен”, управлявана съвсем доскоро от сина на техния директор в „Приста рисайклинг” Георги Миховски
 


За да спестят милиони левове разходи за унищожаването на опасни оловни отпадъци и полиетиленов сепаратор, Бобокови са ползвали фирми на семействата на техни съдружници, които са заравяли незаконно боклуците

 

Справка в Търговския регистър показва, че Георги Миховски е бил в съвета на директорите на „Приста рисайклинг” до 19 март м. г.


БЛИЦ ЩЕ СЛЕДИ ГОРЕЩАТА ТЕМА!