Служебният кабинет неглижира туризма, а заповедите на здравния министър Стойчо Кацаров не дават възможност на бранша да работи.

Това пише в писмо на най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес - Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) трима министри - на здравеопазването Стойчо Кацаров, на икономиката Кирил Петков и туризма Стела Балтова.

„Ние продължаваме да работим без ясна визия какво ще се случва във времето напред и да гадаем каква ще е следващата заповед. Всяка промяна в обстановката и всяка произлязла и несъгласувана с нас заповед до момента е нанесла материални щети, които за съжаление остават винаги и само за сметка на туристическия бизнес, който за пореден път Ви напомня, че не работи вече от година и половина.

С последната Ви заповед поставяте в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане.

Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще. Ролята на администрацията, г-н Кацаров, е да работи и създава добра бизнес среда, чрез която да се постига възход и развитие, а не ограничения”, се казва в писмото по повод действията на здравния министър Стойчо Кацаров.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил Петков от АТИБ подчертават, че, действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалият от кризата сектор на българската икономика - туризмът.

От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризма е специфична дейност и изисква специално внимание.

„Несигурността и неизвестността за последващи икономически мерки към бизнеса го води до безизходица, от която изходът е само един”, категорични са от АТИБ.

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела Балтова не е оправдала очакванията на бизнеса, че като служебен министър за втори път на този пост, имащ опита и знанията, ще бъде водещата фигура и свързващото звено между ведомствата - МВнР, МФ, МЗ, МИ, МОН, така че да е максимално полезна на бранша.

„Вече трети месец се опитваме да Ви покажем нашите проблеми. За съжаление това, което виждаме в отговор е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти”, посочват от бранша.