Хиляди ята диви гъски и патици са превзели реки, язовири и полета в районите на Лом и Вълчедръм в Северозапада. Броят на водолюбивите пернати е огромен и незапомнен от години. Ловците приключиха най-успешния си сезон за отстрел на зимни прелетни птици, съобщиха от ловно-рибарските сдружения в област Монтана, цитирани от "Труд".
“С настъпването на лютите студове, дълбоките снегове и заледяването на Дунав крилатите преселници направо замрежиха небето. Не помним такъв прелет на гъски и патици от над две десетилетия. Ятата покриха ниви и накацаха в притоците на Дунав и водоемите в равнината Златия”, разказа ловният надзирател Бранимир Видин.

Зарадвани от пернатото нашествие, ловците напълнили патрондаши и заели пусии край реки, язовири и земеделски масиви. Заради големите снегове част от авджиите вместо с джипове се придвижвали на ски.

“Слуката беше страхотна. Всеки стрелящ дори под средно ниво ловец изпълни нормата за диви патици и гъски на излет”, сподели шефът на дружинката в село Септемврийци Тихомир Маринов.
Доста от стрелците край Дунав са натъпкали догоре фризери с патици и гъски, а заради голяма перната слука в района вече има специалитет “суджук от дива патица”.

Според експерти нашествието на дивите ята е заради големите студове и снегове в Русия и цяла Европа. През последните години ловците в България настояват излетите за диви гъски и патици у нас да продължат и през февруари като в съседните страни, но природозащитниците са категорично против.