Баба Венета Чавдарова от петричкото село Марикостиново в петък посрещна на крак и изключително развълнувана кметицата Гергана Тодорова, дошла да я поздрави за 101-годишния й рожден ден, пише struma.bg.

От името на общинската управа Тодорова връчи на столетницата красива торта и ваучер за храна, който е най-полезният подарък за български пенсионер.

Рожденичката е единственият столетник в петричкото село и любимка на всичките си съселяни. Останала преди години вдовица, тя обаче има задружно семейство, включващо 3 деца, от които едната дъщеря живее при нея, 5-има внуци и още толкова правнуци.

Цял живот баба Венета се занимавала със селскостопанска работа и въпреки възрастта все още обича да рови в градинката. Леко недочува, което е единственият й по-сериозен здравословен проблем, но затова пък паметта й е без пробиви и с еднаква лекота може да разкаже как е ходила на училище, докато е била в пети клас, и какво е правила миналата седмица.

На празници през дома й се изреждат половината от домакините в селото, които редовно й искат рецептата на вълшебната баклава,  която самата тя прави от десетилетия, и официално всички в селото я наричат „баклавата на Венетка“.

„Да доживееш до тази възраст е едно от най-страхотните неща, които човек може да си пожелае днес.

Столетниците винаги са били изключително специални хора“, коментира селската управничка Г. Тодорова, която пожела на рожденичката още много години да се радва на хората, които я обичат и черпят вдъхновение от опита й.