Балетисти по памперси! Преди време танцьорите от "Арабеск" излязоха така на сцената в премиерния спектакъл "Чайковски". Това беше визуален протест на артистите в жанра против късното им пенсиониране. Сега обаче оригиналната хрумка на авторката Галина Борисова за бебешко-бабешките аксесоари може да се превърне в реалност. Скандалът набра поредна доза инерция в първия работен ден на новата година, пише в. "Стандарт".
Законът за пенсионирането на балетистите визираше 20 години трудов стаж без оглед на възраст, но не повече от 40 години за жените и 45 за мъжете. През 2000-а той отпадна, а заедно с него и категорията, която от първа преминава във втора. Сега изискванията са 52 години за дамите и 57 за господата. За да слезе от палците и да премине в заслужена почивка една прима, която от 15-годишна пъне жили на сцената, трябва да е прехвърлила поне половин век.
Силвия Томова, дългогодишен шеф на танцьорите в операта и изпълнителен директор на балетната асоциация, коментира: "Преди 2 години заедно с Боряна Сечанова от "Арабеск" и Светлин Ивалинов от Музикалния театър внесохме предложение с подписки от артистите до културното и социалното министерство. В него беше описано по коя наредба, по каква инструкция и какъв текст трябва да се промени законът и да влезе в Народното събрание за гласуване. До този момент обаче няма развитие. Стефан Данаилов беше изцяло "за". Движение вероятно има, но резултат засега не".

Томова е сред щастливките, успели да хванат стария закон, и сега работи като репетитор, педагог и хореограф. Понякога, вече за кеф, обува пантофките и влиза в ролята на мадам Ортанс от "Зорба гъркът" или на майката в "Спящата красавица". Но има колеги, на които не им достигнали 2-3 месеца. Сред тях са Ясен Вълчанов, Георги Сяров, Пенка Йосифова, Даниела Ташкова и много други, които продължават да играят и днес.
"Синдикатът трябва да започне нова акция за възобновяване на преговорите. Но не само законът е важен, а какви ще бъдат следващите стъпки. Аргументите на противниците са "откъде накъде ще се пенсионират толкова рано, като навсякъде по света е така?" Да, само че там по закон държавната ти подсигурява 2-3 години безплатни курсове за преквалификация. Така всеки балетист в най-активната си възраст може да продължи работата си в театъра, но с друга професия. Не всеки има талант за хореограф, репетитор и педагог, но може да се изучи за шивач, осветител или нещо друго", казва Силвия.
Във Франция, Русия и навсякъде по света никой не си гони големите звезди. Но им дава право на избор. На служителите на Терпсихора у нас не им остава нищо друго, освен да чукат на вратите на отговорните институции. Последната им надежда е дискусия в медиите. /БЛИЦ