Приватизацията на държавни активи влиза в учебниците на десетокласниците. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Раздържавяването на предприятия бе извършено най-активно по времето на бившия премиер Иван Костов, като активи за 30 млрд. лв. бяха продадени за жълти стотинки. Заради това, както и заради факта, че ключови за държавата заводи попаднаха в пионките на Командира, приватизацията бе наречена "бандитска". Освен спорната приватизация заради престъпния начин, по който бе проведена, в учебните планове се залага да влязат и понятия като терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат и глобализация. Всички те ще се изучават в часовете по история и цивилизация за 10-и клас, като обаче все още не е ясно как ще бъде поднесена информацията за тези събития, нито кой ще ги описва в учебниците, пише "Монитор".

На въпрос на изданието от МОН отговорили, че предложението за добавянето на термина „приватизация“ е дошло от страна на академичната общност. Кои са представителите на академичната общност обаче, не е ясно. Официално част от научните среди се води и самият Костов, който от години е директор на Лабораторията за управление на рискове към Нов български университет. Лабораторията е общ проект на департаментите на университета „Икономика“, „Бизнес администрация“, „Политически науки“, „Национална и международна сигурност“. Това от своя страна

логично води и до възможността

Командира сам да оценява в учебниците

определената от самото общество като „бандитска“ приватизация, проведена по негово време. Сред видните „историци“ на Прехода е и преподавателят Емил Джасим (виж карето – б.а.), който освен като учител в последно време се вихри и на политическото поприще като част от ГМО-проекта на Командира и олигарсите му „Да(й), България“.

От МОН посочиха, че отделните авторски колективи на отделните издателства ще трябва да представят своята формулировка на приватизацията в проектите си на учебници. Оттам нататък, за да бъдат сложени на чиновете на учениците, те трябва да бъдат одобрени от МОН, като в процедурата участват и учителите. В оценката на проектите ще се съблюдава за коректното представяне на фактологията, без да се допуска пропаганда или оценъчна интерпретация.

Новата програма предлага цялостен курс по национална история – от древността до наши дни. Идеята е в този клас да се наблегне само на родното минало, защото именно 10-и клас е последната година преди завършването на първия гимназиален етап.

Приватизацията е залегнала като част от

темата, свързана с предизвикателствата

при прехода на българското стопанство

към пазарна икономика. Заложено е да се дават примери за социалните проблеми при прехода, както и за положителни ефекти от преструктурирането

на икономиката и членството в ЕС за икономическото развитие на България.

„В хода на общественото обсъждане бяха предложени и приети някои редакции, които не променят цялостната концепция на проекта. Отпаднали са отделни понятия, които са обект на изучаване през други предмети (напр. неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система и др.). В същото време са въведени нови понятия, които подпомагат разбирането на процесите“, обясниха от ведомството. Сред новите термини фигурират още базилика, ротонда и експроприация.

Основен акцент в програмата е тоталитарният режим. Гимназистите ще учат за терора по време на комунизма и ще усвояват понятия като диктатурата на пролетариата, Народен съд и трудововъзпитателни лагери. Заложено е и понятието атентат, което вероятно дава право да включат в учебниците най-големия терористичен акт в историята на България в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 г.

От ведомството обясниха, че в учебните програми е проследено взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.

В същото време Бащата на криминалната приватизация у нас Иван Костов направи пореден отчаян опит да защити приватизационните далавери, извършени по време на неговия премиерски мандат. За целта Командира, който в момента се изживява като лаборант,

направи традиционната за него

постъпка – публикува научна статия

Само че този път статията му не беше поместена в „Работническо дело“, както в зората на демокрацията, когато в печатния орган на БКП даваше съвети как да се трансформира любимата му червена партия. Новата статия на Командира бе публикувана днес в новия му партиен орган – сайта „Медиапул“ на бившата му говорителка Стояна Георгиева. С типичния си менторски тон Костов обяснява как всички са глупаци и не са разбрали, че приватизацията в България е извършена законно и на печалба за десетки хиляди български граждани. Там, където имало далавери, било по времето на Жан Виденов, а в неговия мандат всичко било наред. Именно по времето на Костов обаче „Кремиковци“ бе приватизиран за 1 долар, а БГА „Балкан“ - на цената на тристаен апартамент в София. Една от любимите му сделки по схемата РМД – приватизацията на „Каолин“, пък стана повод десетилетия по-късно Комисията по конфискация да наложи запор на имуществото на Иво Прокопиев заради съмнително забогатяване. Сходни са и случаите на други видни бизнесмени, забогатели в мандата на Костов, като Огнян Донев, Сашо Дончев и Цветан Василев, които след израстването си под командирския чадър в наши дни са истински олигарси.

Капитал“ лъже за

Пеевски и на английски

Нагледен пример как се пръскат фалшиви новини от един и същ източник, но през различни канали, даде днес флагманът на Фабриката за фалшиви новини „Капитал“. Статията, публикувана в последния брой на изданието на Иво Прокопиев, пълна с манипулации по адрес на Делян Пеевски и приписвано негово участие в управлението на „Булгартабак“, вече беше надлежно опровергана и осветена като фалшива новина от нас. За да се удължи животът на манипулацията обаче, „Капитал“ прибягва до преповтарянето й чрез едно от своите пипала – англоезична версия на списанието, излизаща на всеки три месеца. Смисълът на подобно преповтаряне на пръв поглед отсъства, тъй като апокрифното издание няма почти никаква аудитория. Но механизмът е шизофреничен, сайтът на „Капитал“ веднъж пише пасквила, после той се превежда, помества се в английската версия и от там след 3 дни преводният му вариант отново е качен на оригиналния сайт и така една и съща фалшива новина заживява нов живот, но на чужд език. И по този начин стръвта, пусната от Прокопиевата Фабрика за фалшиви новини, е захапана от анонимни сайтове, като bgnews.com, които преписват всякакви публикации на английски и български, свързани с България, и механично наводняват интернет пространството с фалшиви новини. Нищо чудно след някой друг ден „Капитал“ пак да препечата въпросната публикация, само че цитирайки въпросния анонимен сайт, и по този начин за трети път да разпространи една и съща фалшива новина.

СРС разреши на Емил Джасим

да обижда Апостола на свободата

Софийският районен съд е разрешил на протестъра Емил Джасим да обижда Апостола на свободата Васил Левски, съобщава БЛИЦ.

В началото на миналата година стана известно скандално видео, в което Джасим оприличава Левски на обикновен, леко закръглен човек, на супергерой с домашен любимец лъв и накрая, цитирайки с насмешка уж детски реплики, произнася чудовищната фраза „Левски е лайно“. Тогава скандалът беше грандиозен, защото Джасим беше кандидат-депутат от скандалното ГМО на Иво Прокопиев „Да(й), България“, а подигравките му с българската история намериха широк и крайно негативен отзвук в обществото ни. Освен с обидите си към Апостола Джасим се прочу и с осмиването на образа на Паисий Хилендарски, с мнението си колко толерантна била към българите Османската империя и как цар Симеон, при когото България е на три морета, ставал само за щампа върху тениска.

Джасим тогава обяви, че завежда дела против медиите, които са тиражирали собствените му публично произнесени думи, а в началото на тази година гордо се похвали, че се е сдобил със съдебно решение против „Труд“, в което бил осъдил вестника. Името на съдията от СРС, постановил решението, с което на практика на Джасим и на унищожителите на българските ценности се позволява безнаказано да се подиграват с героите от историята и безпрепятствено да рушат националното ни самосъзнание, засега остава анонимно.