Сблъсъкът между Борисов и Станишев беше като между детския отбор на Бойко срещу юношеския на премиера, казва Иван Славков - Батето в интервю за в. "Новинар". Той коментира още участието на сина си във ВИП брадър.
- Г-н Славков, гледате ли "ВИП брадър"?

- Не, разбира се. Досега никога не съм гледал тази отврат. Смятам, че народът ни съвсем ще обезумее, като гледа подобни предавания като помия. Ето видяхте каква трагедия стана тази седмица – обеси се дете, гледало „Страх”. Гледах само в началото около 20 минути по изричното настояване на съпругата ми Валя.

- Синът ви Тодор не ви ли пита за мнение, когато реши да участва?

- Сподели с мен безумната си идея. Аз му казах: „Тошо, иди вземи парите и на първия ден напусни”.

- Но нали каузата е благородна – събират пари за несретни деца сираци?

- Е как да е благородна? Нали видя какво направи Евгени Минчев – взе им парите и не се весна. Затова посъветвах Тошо след първия ден да си обува маратонките и да бяга. Да не би на теб да ти харесва предаването?

- Не е въпросът на мен да ми харесва. Казват, че каузата е благородна.

- Кое й е благородното и възпитателното? Освен сина ми само Аня Пенчева става там. Никой друг не е стока. Кошлуков си прави рекламна кампания, защото избори идат. И ще излезе този царски нововремец, за да отиде до парламента, та да се спазари с Костов. Това на какво прилича?

- А как ще коментирате, че синът ви и Кошлуков първо се сблъскаха за своето затворническо минало, а сега и двамата обявиха, че са приятели?

- Емо ми е симпатичен, даже съм участвал с него в предаване, но се опитвам да съм обективен. Мисля, че цялата тази история да говорят за миналото с Тошо е пълна глупост. Какво може да му каже Тошо? Другото, което видях пак тогава и съм категоричен, е че Луканов наистина няма никакво чувство за хумор, щом можа да се върже на сериозно на сина ми.

- Вярвате ли, че това предаване може да спечели пари за домовете за сираци?

- За две седмици успяха да съберат едва малко над 200 000 лв. А в България има баровци, които се бъркат и еднократно даряват по над 100 000 лв. за един болен човек. Всеки ден подтикват благородството чрез апели и т.н. Но аз дълбоко не вярвам, че това е пътят за събуждане на благородни чувства у хората. Какво му е възпитателното на това предаване? Да не би това да са отношенията между Софи и Дачо? Това не изгражда възпитание, а развращава. На теб какво от предаването ти обърна сърцето, замисли ли се да станеш дарителка? По цял ден в къщата пушат, пият и дрънкат глупости.

- Според вас на какво се дължи интереса към Тодор Славков – на това, че е син на баща си и майка си и внук на дядо си ли?


- Кой е по-стока от него там? Към мен и към дядо му няма никакво любопитство. Ние сме вече паметници от едно отминало време. Както и майка му.

- Какво ще му кажете, като излезе? Има любопитство с какво се занимава той, тъй като за първи път е пред прожекторите от години?

- Нищо няма да му казвам. Сега все едно е отишъл на море за две седмици – нито го чувам, нито го гледам. Даже едва ли и пари ще ми поиска от ефира. Колкото до това какво прави – питайте го него.

- Как ще коментирате дебата между лидерите на двете най-масови партии – Станишев и Борисов?

- Нивото беше като на "ВИП брадър". Сблъсъкът между тях беше като между детския отбор на Бойко срещу юношеския на Станишев. Те и двамата просто си подлагат бузите, та да им биеш шамари. В крайна сметка няма да се учудя, ако децата на Бойко се обединят с юношите на Станишев. На всички перушината им улегва, заглаждат косъм и тръгват на лов за избиратели. Но никой не предлага нови политики, тези, кредо, идеи. Бойко ще спечели с милиционерски хватки. Ама сам правителство няма да може да направи.

- Как ще коментирате обединението вдясно?

- Какво може да се коментира, като и Софиянски се отказа от Костов. И то се отказа не защото има различно виждане върху политическия баланс, а защото Костов вече не е флагман, не е знаме. Него най-много го оплюват неговите си хора. Аз толкова критики към този човек не съм чувал от левите. Ако ясно не подпишат единни листи, но без разни такива като „Силна България”, „Кьопава България” и прочее простотии, ще изгърмят и изпопадат като ланската шума. Хората трябва ясно да видят в листите тези, които ламтят за власт.

Бойко пробутва някакви кьосета с жълто покрай устата, уж били суперексперти, завършили в чужбина, едва ли не служили на Рокфелер и т.н. Този цирк вече го гледахме с юпитата на царя. Какво направиха те? Разпродадоха държавата. От ГЕРБ пробутват някаква ялова формула: „Парите да отидат при народа”. Ама за кои пари става въпрос, как са спечелени, откъде ще се вземат? Навремето Софиянски дръпна чергата на Костов с временното правителство, като вдигна драстично заплатите.

И после в хазната нямаше никакви пари и се срина всичко. Сега, който дойде на власт, ще започне да печата пари. Отвратен съм и от това, че политиците ни се правят, че няма никаква криза у нас. Едно време баба ми имаше комшийка, която отишла на пазар и на връщане видяла шумотевица, суматоха по улицата. Съседите й викали: „Тичай, гори ти къщата”. А тя рекла: "Ами, гори друг път, ключът си е у мене”. Ей такова е поведението на нашите идиоти към кризата.

- А разделите и раздорите вляво как ще коментирате?

- Няма нищо необичайно и непознато. Характерно за БСП в исторически план е да има перманентни разделения и разцепвания в редиците. И това считам за нормално - не можеш да лежиш само на един хълбок, защото хем ще получиш синини, хем ще ти се наруши сърдечната дейност. БСП спечели в коалиция. И това е формулата, в много европейски държави сега управляват коалиции. Иначе аз не съм стъпвал на „Позитано” и не смятам да го правя. Нямам общо с тези хора там.

- Обсъждат вдигане на изборната бариера на 8...

- Да я вдигнат и на 20%. По-умни хора от мен са прогнозирали, че се върви убедително към двуполюсен модел и това не е страшно. Затова малките партии трябва да се обединяват. Страшното обаче е, че не се предлагат нови политики, нови каузи, както вече казах. България ще умре от липса на каузи.

- Не се изкушавате да се присъедините към някои в политиката?

- Чакам да видя Цветелин Кънчев с кои ще тръгне. Понеже чета в пресата, че синът ми се бил изповядал не само пред Кошлуков, а и пред Дачо и признал, че е циганин. Та аз е крайно време да отида там, където ми е мястото. Просто ме срина този факт - няма къде да шавам, ще си ходя в махалата. Политическото пространство ми прилича на езеро, в което е влязла видра и рибите вътре се мятат като обезумели – ха на левия бряг, ха на десния, ха в подмолите, ха по брега. Тия движения не са ми по вкуса и не ме изкушават. /БЛИЦ