Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да въведе блок тарифи за парното, тока и водата, като до определена консумация се плаща по една цена, а над нея по по-висока, каза днес пред БНР председателят на регулаторния орган Станислав Тодоров.

Той увери, че месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение." Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност", отбеляза Тодоров.

Експерт обясни кои сметки скачат с поне 50%, българите ще си скубят косите

По думите на председателя на регулатора българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в Европа.  Той смята, че бизнес потребителите трябва да имат дългосрочни договори и за електричество,  каквито те имат за газа.

Тодоров  уточни, че въвеждането на нулев акциз и намаляване на ДДС на 9%, каквото е намерението на управляващите, не са отчетени в предлаганите в момента цени.

"Когато НС ги гласува, цените за парното ще паднат", подчерта Станислав Тодоров. Според него, във всички парламентарни групи има осъзнаване, че енергийната криза ще продължи, независимо кой управлява. В енергийната комисия има единодушие, че трябва да се вземат мерки, добави той.

Председателят на КЕВР призова хората и бизнеса да предприемат мерки за намаляване на консумацията, защото, по думите му, в момента има енергийна криза, която Европа не е преживявала от 80 години, и трябва да бъде решена с усилията на всички в дългосрочен план.

"Русия използва енергийните си доставки като оръжие за оказване на международен натиск и няма да се откаже следващите години, това означава, че трябва да се мобилизираме като общество", посочи Тодоров.