В сравнение с други европейски столици и големи градове в Европа София е на едно от челните места според критерия представа на хората за престъпност. Това каза за БНР Тихомир Безлов, старши анализатор по програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Експертът коментира темата преди кръглата маса „Може ли София да стане по-сигурен град: Битова престъпност и доверие в полицията“, организирана от ЦИД.

Един от проблемите е свързан с доверието в полицията, което за столицата ни е едно от най-ниските в европейски мащаб, изтъкна Безлов. 

Като друг проблем в София се откроява доверието в другите и по този показател също сме на едно от най-ниските места в Европа.

В сравнение с други населени места у нас, виждаме, че има голямо недоверие и към институциите, и към другия, с който съжителстваш, отбеляза Тихомир Безлов в предаването „Преди всички“.

„Хората продължават да я имат тази инерция на недоверие и недокладване към полицията, несъобщаване на престъпленията.“

София концентрира поне половината от престъпленията в страната, сочат данните на анализаторите.

„София прави повече от половината.“

Във връзка с разкриваемостта на престъпления Безлов изтъкна, че при жертвите проблемът е с липсата на обратна връзка.

Темата за престъпността е претърпяла сериозно развитие за последните 20 години, смята Тихомир Безлов. 

„За тези 20 години престъпността намаля средно около два пъти.“

При Досиетата „Пандора“ прави впечатление големият брой българи – между 200 и 500, коментира експертът. Според него разкритията ще покажат какви са „мрежите, приятелските кръгове, отношенията“.