Изборите не бяха скучни в никакъв случай, имаше оживление и очаквания, имаше и сериоозна активновст на МВР”. Това каза пред БНТ Калин Славов от "Прозрачност без граници".

”Вероятно това беше най-активната кампания от години. Трябва да видим когато излязат последните данни как се е развил вотът, как е гласувано, има ли аномалии, които показват дали има купен вот, но това може да стане, когато се подадат данните от ЦИК”, обасни Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

”Досега имахме теория, че машината ще затрудни вота. Опитът отпреди показваше, че изнасяне на листи с бюлетини е рядко ползване, това, което се случваше преди години, че хората си получаваха парите’, поясни Тихомир Безлов.

И добави, че „преди беше така, че предварително се знаеше за тази партия толкова гласове, за онази еди колко си в дадена секция”.

”Може да се каже, че сме намерили начин да се справим с купения вот, защото както знаем, купуването става по секции, контролира се затворената общност как гласува.

А сега, докато броим секция по секция ще се знае всяка секция и общност как е гласувала. Затова са преброителните центрове, те ни дават информацията. Така се губи връзката на възлагане на гласуване на общности”, каза Калин Славов.

По отношение на гласовете от Турция и двамата експерти изразиха изненадата си от ниската избирателна активност.

”При гласуването в Турция имаше изненада за слаба активност като цяло, имаше репортажи как се е наложило да се подсказва на избиратели. Дали би се осъществявало контролирано гласуване, по-скоро е ентусиазъм за гласуване и помощ, към избирателите да се справят с машинното гласуване”, обясни Тихомир Безлов.

”Мен Турция също ме изненада с ниската си активност. Дали е разочарование на електората или защото там мерките за пандемия са все още по-строги. Имаше наблюдатели там. Всеки път това със скандалите се получава, възникват при  попълването на заявленията за секциите.

От чужбина подсказаха на ЦИК, че това с попълването можеше да стане преди това, носи се заявлението попълнено предварително и се подписва на място”, обясни Калин Славов.
 
”ЦИК бяха казали, че само с тяхно решение ще се преминава на хартиено гласуване, но видяха, че не се справят и го делегираха регионално да се взема това решение при възникване на проблем”, каза Безлов.
 
И допълни: „Според мен президентските избори ще са по-лесни от парламентарните и общинските. Не очаквам сътресения там. Нека се видят резултатите окончателно, може да се окаже, че има различна ситуация. Той призова да не се прибързва, като се гледа само медиите.
 
”Не вярвам да има въпросителни, процесът е отработен, изцяло технически е, паралелните преброявания, които се правиха, трябва да има значителни девиации, че да се стигне до оспорване на изборите този път”, добави Калин Славов.