В края на февруари първите частни фирми в България ще празнуват своята 31-ва годишнина. Те са регистрирани в края на социализма, но преди да настъпят промените. 

Идеята на Българската Комунистическа Партия (БКП) е била да създадат условия за пазарна икономика, а след това държавните предприятия да се прехвърлят на служителите, вместо да се приватизират.

В началото на 80-те години настъпват първите значителни промени. Политбюро на БКП започва да търси начини да отвори българското стопанство към света и да намери нов модел за подражание.

Тодор Живков подготвя посещение в Пекин. Китайската комунистическа партия вече има нов ръководител – Дън Сяопин. 

Тайният план на Тато България да стане „мини-ФРГ“ и „Мюнхенския заговор“ СНИМКИ

"Неговата цел, която той изпълни беше – китайците да се хранят три пъти на ден. Тъй като поздрава в Китай тогава беше: "Ял ли си днес?" Той я изпълни!

Да нахраниш милиард и 300 със собствено производство, това е велика организация. В момента в България от собствената си земя вади около 18 до 22 процента според статистика от това, което се храни българския народ", казва още Стоян Марков.

И така българската делегация начело с генералния секретар на БКП заминава за Пекин. На връщане към София Живков спира в Москва, за да информира Михаил Горбачов за резултатите от посещението и най-вече за успехите на "китайския икономически модел". 

В края на юли 1987 година на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков лансира така наречената Юлска концепция. Според документът България трябва да осъществи радикални реформи и либерализация. Също да се пристъпи към създаване на частно предприемачество. 

На 13 януари 1989 година в Държавен вестник е публикуван Указ 56 за стопанската дейност. Половин година по-късно са регистрирани 1500 фирми.

Повече по темата гледайте във видеото.


Източник: bgonair.bg