Попълнете търсена ключова дума или фраза

Бивш социален министър с горещ коментар за приет закон

https://blitz.bg/politika/bivsh-sotsialen-ministr-s-goreshch-komentar-za-priet-zakon_news716109.html Blitz.bg

Изненадващо е как възникна това поляризиране в обществото, поде Хасан Адемов

София, България 20 Дек. 2019, 09:17 1504 прочита 8 коментара

"Законът за социалните услуги беше приет през тази година - 2019-а, в пакет от социални закони, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. 163-ма народни представители го подкрепиха на първо четене - без гласове "против" и "въздържал се".


Това каза пред БНР председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Той допълни, че законът е бил приет с аплодисменти като отговор на дългогодишни очаквания и не е имало никакви реакции срещу него - нито от политици, нито от депутати, нито от неправителствени организации (НПО).

"Изненадващо е как възникна това поляризиране в обществото. В последния ден преди коледната си ваканция депутатите ще обсъдят на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги (ЗСУ).

Предварителната нагласа е да бъде подкрепен проектът на "Обединени патриоти", в който се предлага отлагане на действието на закона с половин година", посочи той.

Хасан Адемов заяви, че вносителите на предложението за отлагане на закона смятат, че това ще подпомогне за по-сериозен и задълбочен диалог с тези, които са против него.

"Практиката показва, че всеки един опит за диалог е посрещан с радикализирани и остри реакции, което е притеснителен момент", каза още той.

Адемов заяви, че дискусията около Закона за социалните услуги е рестартирана и това е един от малкото закони, които се атакуват преди да са влезли в сила.

Във връзка с най-коментираната тема, сочена като спорна и проблемна в ЗСУ - дейността на НПО, предоставящи социални услуги, той обясни, че НПО-та участват в предоставянето на тези услуги още от 2002-ра година - по закон - и нищо в новия закон не е променено, дори обратно:

"Засилени са контролните мерки - регистрационният режим на НПО, които предоставят социални услуги, се заменя с лицензионен режим".

Председателят на парламентарната социална комисия коментира и предположенията, че има и външна намеса в създалата се отрицателна нагласа срещу закона, за което говори и министърката на труда и социалната политика Деница Сачева.

8 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам