България е уведомила днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия, съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

„Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливър Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове“, заявиха от МВнР.

„За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка.


Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции.

Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме“, категорични са от българското външнополитическо ведомство.

„Имаме първата блокада от страна на България. Днес беше нарушен чл. 2 от Договора, ние досега не сме нарушавали нищо.

Това е първото неприятно усещане. Трябва да бъдем разумни и да решим спора по приятелски начин“, „Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията, е записано в чл. 2, т. 2 от Договора. Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия”, заяви Заев.

Според него, не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително.

Премиерът е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от предстояща среща с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Заев припомни, че между двете страни има интензивен диалог, особено между двете министерства на външните работи, изразявайки увереност, че ще бъде намерено решение.

Македонският премиер повтори, че няма да бъде сключено ново споразумение или анекс, но това е разяснение, което може да се даде под формата на изявление, писмено или устно, с крайната цел да се придвижат нещата напред.

„Имаме договор, в който трябва да използваме всички онези важни и перспективни моменти, които съществуват в него.

Това е моделът, че имаме част от историята, която е обща, а част от нея е отделна. Трябва да използваме модела на общата история и чрез него да намерим начините на онова, което искаме да утвърдим.

Ако бъдем умни, това, което подписахме през 2017 г. може да бъде чудесна възможност за намиране на решение. Историческите въпроси трябва да бъдат решавани от комисията и виждаме, че тя работи“, подчерта Заев.

Следващата среща на Смесената българо-македонска комисия е планирана за 5 декември, а за следващата година са предвидени още 5 срещи.

„Убеден съм, че българският народ мисли доброто на македонския народ. Вярвам, че българското правителство и президентът Румен Радев в края на деня ще искат да помогнат на интеграцията на Северна Македония в ЕС и това ще върви.

Оставаме верни на приятелството и целия процес, защото само приятелството носи напредък, перспективи и ползи и за гражданите на СР Македония, и за гражданите на България и вярвам, че в такъв дух ще продължат и разговорите.

Вярвам, че и с помощта на германското председателство през декември ще успеем да проведем и първата междуправителствена конференция“, каза Заев.