Продажбите на дрехи се сринаха. През септември в търговията на дребно с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия има спад с 15% спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Националния статистически институт.

Това е шести пореден месец на свиване на продажбите на дрехи и обувки. Основната причина е липсата на финансови възможности на хората да дават пари за дрехи, при положение, че за тях е по-важно да платят битовите си сметки и да имат пари за храна.

При търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за дома също има спад. През септември продажбите им намаляват с 5,8% спрямо същия месец на миналата година.

Пари

Това е втори пореден месец на свиване на продажбите. Оказва се, че хората нямат пари и да правят малки промени в дома, като купуват нови мебели и домакински уреди.

При продажбите на компютри и мобилни телефони спадът през септември е с 1,7% на годишна база. Септември отново е поне шести пореден месец на свиване на продажбите.

В резултат общо продажбите на нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) отбелязват спад с 3,3 на сто.

През септември спрямо предходния месец има спад както в продажбите на нехранителни, така и на хранителни стоки съответно с 0,1% и 0,2%. Само при продажбите на автомобилни горива има леко увеличение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук